Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Küszöbön egy iráni háború?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit lapinformációk szerint egy Irán elleni csapásról egyeztet hétfőn a brit vezérkar. A Sunday Telegraph úgy tudja: az akciót az Egyesült Államok vezetné brit segítséggel, valószínűleg Izraelt is bevonva.

Légicsapásokkal semmisítené meg az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok az iráni nukleáris létesítményeket. A Sunday Telegraph című brit lap szerint legalábbis a brit vezérkar hétfőn egy ilyen lépés következményeit tekinti át.

A konzervatív újság megjegyzi: az akciót az Egyesült Államok vezetné. Washington nemzetközi akciót szeretne indítani, ám ha ez nem sikerül, akkor egyedül is nekivág - izraeli segítséggel.

Célkeresztben a nukleáris létesítmények

A tervek közt nem szerepel szárazföldi akció, elsősorban a nukleáris létesítményeket bombáznák. A perzsa öbölben több amerikai hadihajó is állomásozik.

Washington attól tart, hogy ha Irán atomfegyvert fejleszt ki, akkor az elérheti Izraelt, vagy a térségben található amerikai kationai támaszpontokat.

Teherán ugyan váltig állítja, hogy békés célokat szolgál nukleáris programja, ám a nyugat ezt nem hiszi. Ennek jeleként a perzsa állam ügye már az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került.

Diplomáciai megoldás?

A testület 30 napot adott Teheránnak, hogy fölhagyjon az urándúsítással. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben Irán főképviselője arról beszélt, hogy tárgyalásokra van szükség, nem pedig fenyegetésekre. Leszögezte, ha hazáját támadás éri, arra válaszolni fognak.

Az esetleges iráni akcióval kapcsolatban a hétvégén az amerikai külügyminiszter azt mondta: Washington diplomáciai megoldásra törekszik. Condoleezza Rice ugyanakkor egyetlen megoldási lehetőséget sem zárt ki.