eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Románia a magyar modellt követné

Románia a magyar modell szerint alakítaná ki a Moldova Köztársaság állampolgáraival szembeni vízumrendszerét. Ezt Vasile Blaga román belügyminiszter jelentette be azt követően, hogy moldovai kollégájával a két ország közötti toloncegyezményt kiegészítő jegyzőkönyvet írt alá Bukarestben.

Románia a magyar modell szerint oldaná meg, hogy az ország Európai Uniós csatlakozása ne akadályozza meg a Moldova Köztársaságban élő románokkal való kapcsolattartást.

Erről Vasile Blaga román belügyminiszter beszélt azt követően, hogy moldovai kollégájával Bukarestben aláírták a két ország közötti 2001-es toloncegyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét.

Novembertől csak vízummal

A tárcavezető közölte, hogy a moldovai állampolgárok november elsejétől már csak vízummal léphetnek be Románia területére. A szigorítást az teszi szükségessé, hogy Románia remélt 2007-es EU-csatlakozása után a román-moldovai határ az unió külső határává válik.

"Nem örvendünk a szigorításnak, de az unióval szemben vállat kötelezettségeink alapján meg kell hoznunk ezeket az intézkedéseket" - jelentette ki Vasile Blaga. Hozzátette, arra kérte a külügyminisztériumot, hogy a magyar modell szerinti preferenciális rendszert dolgozzon ki, és a moldovai állampolgárok számára ingyenes legyen a romániai beutazási vízum.

Ezt a vízumot természetesen azoknak a moldovaiaknak kell beszerezniük, akik nem kapták meg az elmúlt években a román állampolgárságot.

A román törvények ugyanis 1991 óta lehetővé teszik, hogy szülőföldjükön maradva, megkönnyített eljárással szerezzék meg a román állampolgárságot az egykori román állampolgárok és leszármazottjaik. A román okmányokat is birtokló moldovai állampolgárok szavazati joggal is rendelkeznek Romániában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×