eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Kelet-Európán múlhat az uniós költségvetés elfogadása

Nagyrészt kedvezőtlen fogadtatásra talált a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésre benyújtott brit javaslat. A magyar miniszterelnök csalódást keltőnek, a lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Az unió bruttó nemzeti jövedelmének 1,03 százalékára korlátozná 2007 és 2013 között a közös költségvetés kiadásait a soros brit elnökség. A tervezet értelmében a tíz új tagország összesen 130 milliárd euró strukturális juttatást kapna.

A brit elképzelés összesen csaknem 847 milliárd euró kiadással számol, ez 24 milliárddal kevesebb az előző, luxemburgi elnökség által tervezettnél.

Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke, egyben az euróövezet elnöke úgy vélte: a javaslat sorsa azokon a kelet-európai országokon múlik, amelyek a mostani tervezet alapján kevesebb támogatást kapnának a reméltnél.

Az új tagok reagálása egyelőre elutasító. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtófőnöke útján csalódást keltőnek nevezte a brit javaslatot, mivel az nem szolgálja a közép-európai tagállamok felzárkózását.

A lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a brit javaslatot. Kazimierz Marcinkiewicz kijelentette: a büdzsé nem a szolidaritás elvén alapul.

Hasonlóan vélekedett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki szintén elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Hozzátette: a brit javaslat alapján lehetetlenné válhat Románia és Bulgária 2007-es uniós felvétele. A bizottság elnöke kérte, hogy a britek terjesszenek elő egy újabb, tisztességesebb javaslatot.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő telefonon közölte brit kollégájával: Olaszország kész tárgyalni az EU hosszú távú költségvetéséről, de nem hajlandó többet fizetni a közös kasszába, és nem engedi a fejletlen dél-olasz régióknak járó támogatások csökkentését.

A holland pénzügyminiszter jó irányba tett, de elégtelen lépésnek nevezte a brit javaslatot. A nettó befizető Hollandia hozzájárulásának további mérséklését akarja elérni.

A belga pénzügyek vezetője viszont úgy vélte: a brit javaslat nem túl ambiciózus, különösen a kutatási források terén. Hozzátette: megvárják az új tagállamok reagálását.

A brit javaslatról szerdán tanácskoznak a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei, és ez lesz a fő kérdése a jövő heti uniós csúcsértekezletnek is.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×