eur:
396.28
usd:
354.58
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál
Tupperware, ételtároló dobozok. Forrás: Tupperware
Nyitókép: Forrás: Tupperware

A bulinak vége - jelentette be a Tupperware

A világhírű amerikai cég csődközeli helyzetbe került és a gyártás egy részének leállítását tervezi.

A Tupperware csődöt jelentett, mivel az eladások csökkenése miatt válságos pénzügyi helyzetbe került - közölte a BBC. A túlélésért küzdő amerikai vállalat bírósági engedélyt kér ahhoz, hogy üzleteinek egy részét eladhassa, mert másképpen már nem tud talpon maradni.

Pedig a 78 éves cég olyannyira azonosult élelmiszer-tárolással, hogy az Egyesült Államokban sokan Tupperware-nek hívják az összes műanyag edényt. Bár a vállalat az elmúlt években felfrissítette termékkínálatát és a fiatalok felé fordult, mégsem tudott kiemelkedni a versenytársak közül.

A viharfelhők már tavaly gyülekezni kezdtek a cég felett,

amikor a vezetés bejelentette, hogy sürgősen új befektetőket kell találnia, különben elkerülhetetlenül be fog dőlni. Nagy előrelépés azonban nem történt, így a Tupperware részvényei folyamatosan vesztettek értékükből, míg aztán e héten már több mint 50 százalékos lett az árfolyamesés. Ezután közölte a cégvezetés, hogy a csődöt fontolgatják.

Tupperware edény-kollekció. Forrás: tupperware.us
Tupperware edény-kollekció. Forrás: tupperware.us

Ugyan a vállalat eladásai a Covid-járvány idején megugrottak - mivel a lezárások miatt sokan otthon főztek - ám ez még sem volt elég a kilábaláshoz. Hiába van jelen a Tupperware több mint 70 országban, a pandémia elmúltával a kereslet mindenütt csökkenni kezdett. Nőttek viszont a nyersanyagárak, a bérek és a szállítási költségek, ami a mérséklődő árbevétel mellett felemésztette a haszon nagy részét.

"Az elmúlt néhány évben a vállalat pénzügyi helyzetét súlyosan befolyásolta az egyre rosszabb makrogazdasági környezet"

- ismerte el a befektetőknek a vezérigazgató, Laurie Ann Goldman.

A Tupperware-t 1946-ban, Earl Tupper alapította, aki szabadalmaztatta az ételtároló dobozok légmentes lezárásának új módszerét. Akkoriban az is kuriózumnak számított, hogy a termékek gyártásához széles körben használtak műanyagokat, ami a légmentesen záródó fedelekkel együtt, segített hosszabb időn át frissen tartani az ételeket. Ez pedig óriási előnyt jelentett, hiszen abban az időben, sok család számára megfizethetetlen volt a hűtőszekrény.

De a márka igazi sikerét egy zseniális marketingesnek, Brownie Wise-nak köszönheti, akik egy addig teljesen ismeretlen értékesítési módszert talált ki. Az azóta multilevel marketing-ként elhíresült eljárás lényege az volt, hogy a zárható edényeket háziasszonyok ajánlgatták az ismerőseiknek. A saját otthonaikban szervezett Tupperware-partik annyira népszerűek lettek, hogy a vállalat egyeduralkodóvá vált a háztartási műanyag edények piacán.

Tupperware-parti az 1950-es években az Egyesült Államokban. Forrás: Facebook / Historic Photographs
Tupperware-parti az 1950-es években az Egyesült Államokban. Forrás: Facebook / Historic Photographs

De nem sokáig, mert a cég sikereit többen is megirigyelték. Így hamarosan megjelentek az utánzatok, amelyeket az egyre drágább Tupperware termékekhez képest jóval olcsóbban lehetett megvenni.

A kegyelem döfést aztán a kínai gyártóktól kapta meg az amerikai vállalat.

Persze az sem kedvezett a Tupperware-nak, hogy időközbe átalakultak a fogyasztási szokások, és a vásárlók az ételes dobozok esetében is egyre inkább az újrahasznosítható anyagokból - például üvegből, vagy rozsdamentes acélból - készülteket keresik.

"A Tupperware számára már egy ideje vége a bulinak " - nyilatkozta a BBC-nek a legnagyobb brit pénzügyi befektető cég, a Hargreaves Lansdown egyik vezetője. Susannah Streeter szerint a befektetők között az is sokat rontott a vállalat megítélésén, hogy a Tupperware hibásan közölte a 2021-es és 2022-es eredményeit.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×