eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Motor Oil Splashes At The Old Newspapers Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Amerika az asztalra csapott, meglódult az olajár

Ismét nőttek a szűkös kínálattal kapcsolatos aggodalmak.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (OFAC) szankciókat vetett ki két hajózási társasággal szemben is, amik megsérthették a G7-ek által bevezetett orosz olajra vonatkozó 60 dolláros árplafont. Az USA keményebb álláspontjának hatására pedig pénteken

ismét kilőtt az olajár, miután a piaci szereplők körében ismét növekedni kezdtek a szűkös kínálattal kapcsolatos aggodalmak

– írja a CNBC-re hivatkozva a Portfolio.

Az egyik érintett a YasaGolden Bosphorus tartályhajó lehet, ami a törökországi Ice Pearl Navigation tulajdonában van, és állítólag hordónként 80 dollár fölötti árú nyersolajat szállított az árplafon életbe lépése után. A másik hajó pedig valószínűleg az SCF Primorye, ami az Egyesült Arab Emírségekbeli Lumber Marine tulajdonában van, és hordónként 75 dollár feletti áron szállíthatott orosz olajat egy orosz kikötőből azt követően, hogy az árplafon-mechanizmus életbe lépett.

„Ez az intézkedés is aláhúzza a pénzügyminisztérium nemzetközi partnereivel együtt vállalt elkötelezettségét az orosz kormány olajprofitjának csökkentése mellett” – áll az amerikai pénzügyminisztérium közleményében.

Az olajárak a héten elején is emelkedtek már az előző hetek korrekcióját követően, miután az izraeli-palesztin konfliktus is aggasztja a piaci szereplőket.

A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára a bejelentést követően 3,2 százalékos pluszban van, így ismét a 90 dolláros szintek közelében mozog a jegyzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×