eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A new building is being constructed with use of tower crane
Nyitókép: ilkercelik/Getty Images

Emelkedik a rezsióradíj, szinte mindenkit érint

A minimális építőipari rezsióradíj idén 5856 forintra emelkedik - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

A közlemény szerint az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság javaslatára - amelynek tagja az ÉVOSZ - Lázár János építési és közlekedési miniszter rendeletében hirdette ki az idei évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíjat, amely október 10-től lép hatályba.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a minimális építőipari rezsióradíj az ágazati szereplők mellett a megrendelőknek is támpontot ad.

Az emberekenek fontos tudni, hogy ha egy vállalkozás a minimális építőipari rezsióradíját, a mostani rendeletben meghatározottnál kisebb összegben határozza meg, akkor az irreálisan alacsony árnak tekinthető.

Ez a mostani erősödő versenyben lehet ugyan az adott vállalkozásnál a túlélés eszköze, azonban emiatt kétségessé válik a vállalkozás jogszerűsége. Ezért kérte a lakosságot, hogy építőipari, felújítási munkáknál mindig vegyék figyelembe, hogy az általuk választott vállalkozás milyen építőipari rezsióradíjjal dolgozik.

A rezsióradíj kiszámításánál több mint 20 tételt, köztük a garantált bérminimumot, a pótlékokat (túlórapótlék, műszakpótlék), a szociális hozzájárulási adót, a csoportos személyszállítás és az ügyviteli, munkahelyi irányítás költségeit és az energiaköltségeket vették figyelembe. A kalkuláció alapját az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) által tavaly javasolt 5070 forintos rezsióradíj adta, bár ez végül nem kapott jogszabályi keretet.

A közlemény szerint a tételek közül tavalyhoz képest 14 százalékkal nőtt a garantált bérminimum, valamint jelentősen emelkedtek a csoportos személyszállítás költségei: ennek az értéke egy munkaórára vetítve idén már elérte a 387 forintot. Az ügyvitel, munkahelyi irányítás ráfordítása pedig 1319 forintra emelkedett.

Hozzátették, hogy a 2022-es magas infláció hatása is jelentősen befolyásolta a minimális rezsióradíj alakulását.

Az ÉVOSZ honlapján olvasható tájékoztatás szerint az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített összes költsége. Az építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×