INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

franciaország

atomerőmű

atomreaktor

A Doeli Atomerőmű Belgiumban 2022. szeptember 19-én. A doeli négy, a másik belga nukleáris erőmű, a Tihangei Atomerőmű három reaktorral működik, mindkettő tulajdonosa a francia Engie energetikai csoport.

Franciaországban további atomerőműveket indítottak újra

Infostart

Két újabb atomreaktor állt ismét üzembe Franciaországban, így már negyven működik a meglévő az 56-ból.

A reaktorok újraindításáról az Electrcité de France (EDF) áramszolgáltató vállalat számolt be egy nappal azelőtt, hogy az előrejelzések szerint jelentősen csökken a hőmérséklet az országban.

A lakossági energiaellátás 70, a vállatokénak pedig 55-60 százalékát biztosító EDF tájékoztatása szerint a délkeleti Grenoble városához közeli Bugey 3 és Párizstól délre található Dampierre 3 reaktorok indultak újra. Ezzel 39 gigawattra emelkedett a rendelkezésre álló teljesítmény a jelenleg működő negyven reaktorban.

A francia nukleáris park 56 reaktorának maximális teljesítménye 61 gigawatt.

Franciaország az elmúlt 42 évben az idén először áramimportra szorul, miután a tervezett éves karbantartási munkálatok elhúzódása és a hosszabb ideig tartó javításokat igénylő korróziós problémák miatt a termelés alacsony szintre süllyedt. Januárban várhatóan 46 reaktor fog működni.

Az esetleges téli áramhiányok kezelésére pénteken szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok. A tervezett és előre bejelentett kétórás kimaradások a fogyasztási csúcsidőkben reggel 8 óra és délután 1 óra, valamint este 6 és 8 óra között várhatók januárban, amennyiben az energiafogyasztás csökkentésére irányuló felhívásokat nem veszik figyelembe a franciák.

Az elektromos hálózat működtetéséért felelős állami szerv, az RTE ugyanakkor üdvözölte, hogy az egyre hidegebb időjárás ellenére

az energiatakarékosságnak köszönhetően az áramfogyasztás csökken Franciaországban:

heti átlagban 8,3 százalékkal a 2014 és 2019 közötti átlagfogyasztáshoz képest. Ezzel párhuzamosan az EDF novemberben 10 százalékos csökkenést jelzett 2021 novemberéhez képest.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018