INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

kína

ársapka

kőolaj

ukrajna

oroszország

Így reagál Kína az olajársapkára

Így reagál Kína az olajársapkára

Infostart / MTI

Az árplafon bevezetésével Kína, India, Törökország kedvezőbb alkupozícióra tett szert elemzők szerint.

Kína a gyenge kereslet és a kis finomítói árrés miatt olyan mélyen diszkontált áron vásárolja az ESPO típusú orosz könnyű nyersolajat, amilyenre hónapok óta nem volt példa, és bár a finomítók által fizetett ár meghaladhatja a nyugati országok által bevezetett árplafont, nem törődik vele, a korábbi üzletmenetet folytatja Oroszországgal – jelentette a Reuters iparági szakértőkre hivatkozva.

A nyugati államok hordónkénti 60 dolláros árplafonja hétfőn lépett hatályba, így próbálják akadályozni Oroszországot ukrajnai katonai műveletének finanszírozásában - emlékeztetett a hírügynökség.

Kína az orosz olaj - ezen belül is az ESPO - egyik legnagyobb importőre, de nem követi a nyugati országok által meghatározott árplafont. A kereskedők közlése szerint

a két ország az eddig szokásos üzletmenetet fogja folytatni.

Az orosz Távol-Keleten megtermelt ESPO-t a földrajzi közelsége és amiatt kedvelik a kínai olajiparban, mert a finomítás során a legnagyobb hozzáadott értéket lehet vele elérni.

Peking "zéro-Covid" egészség- és gazdaságpolitikája azonban gyengítette az ország gazdaságát, és visszaesést okozott nyersolaj iránti igényében is.

A Reuters forrásai szerint az alacsony kereslet miatt egy decemberi szállítmányt a februári ICE Brent nyersolaj árához képest is hat dollárral alacsonyabb áron adtak el.

A hatdolláros kedvezmény azt jelenti, hogy

Kína hordónként 68 dollárért vásárolhatja az orosz olajat, amely nyolc dollárral még így is magasabb, mint a nyugati árplafon.

Az egyik független finomító vezetője azt mondta erre: "az üzemeket nem érdekli az árplafon, csak a számok számítanak, és az, hogy mekkora lesz a nyereség".

A Brent ára kedden 80 dollár alá csökkent, ami január óta a legalacsonyabb szint. A kereskedők szerint az ESPO alacsony ára hamarosan még több kínai vevőt vonzhat, miután azt remélik, hogy a járványügyi korlátozások lazítása miatt a kínai gazdaság is gyors bővülésnek indul.

Viktor Kurilov és Jorge Leon, a Rystad Energy elemzői viszont kedden azt írták: "Várható, hogy az orosz nyersolaj bizonyos vásárlói a következő hetekben óvatosak lesznek, amíg az ilyen kereskedelem jogi következményei világosabbakká nem válnak".

"Az árplafon bevezetésével Kína, India, Törökország kedvezőbb alkupozícióra tett szert" - tették hozzák az elemzők.

Kínában az ESPO olajnak is egyre nagyobb versenyben kell helytállnia főleg az olcsó iráni olajjal szemben, amely a múlt héten 10 dollárral volt olcsóbb a Brent olajnál. A Vortexa Analytics tartályhajók nyomon követésére specializálódott vállalat adatai szerint az iráni olaj kínai importja novemberben 4,7 millió tonnával havi rekordot dönthetett.

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018