eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Autós emeli le a töltőpisztolyt a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiderült, hány napra elég a biztonsági üzemanyagkészlet

Tudomásul kell venni, hogy jelen pillanatban nincs üzemanyagbőség, előfordulhat, hogy egy-egy termék átmenetileg nem érhető el – mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Tankoláskor be kell mutatni a forgalmit a kedvezményes, 480 forintos üzemanyaghoz, de ez már nem okoz fennakadásokat a kutak hétköznapi működésében, mert lassan már megszokják a vásárlók – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a novekedes.hu-nak adott interjúban.

"Összességében a vásárlók egyre inkább megértik azt, hogy nem a töltőállomás tehet róla, ha egyes időszakokban nincsen üzemanyag. Nem véletlen, hogy a MÁSZ-tagok többsége korlátozásokat vezetett be, csak így lehet elérni azt, hogy folyamatosan elérhető legyen az üzemanyag – jelentette ki a főtitkár. – Tudomásul kell venni, hogy

jelen pillanatban nincs üzemanyagbőség, előfordulhat, hogy egy-egy termék átmenetileg nem érhető el."

Ez a kellemetlenség alapvetően két okkal magyarázható. Az egyik az, hogy nincs annyi üzemanyag, ami elegendő lenne a korlátlan kiszolgáláshoz, a másik pedig logisztikai természetű: korábban, normál piaci körülmények között, a Mol látta el a magyarországi kutak mintegy hetven százalékát és harminc százalék az importőrök kezében volt, ám most a hatósági áras termékek iránti igényt szinte kizárólag a Mol szolgálja ki, és ez nagyon megterheli az olajtársaság logisztikai rendszerét.

Az üzemanyag-vásárlási korlátozást az is indokolja, hogy az ársapka miatt Magyarországon a legkevésbé sem csökkent a fogyasztás, szemben például Ausztriával, ahol a korábbi időszakokhoz képest tizenöt százalékkal esett vissza az üzemanyag-fogyasztás a drágulás miatt. Ezzel szemben nálunk még magasabb is lett közel húsz százalékkal.

"A külföldiek már csak piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot Magyarországon, de

ennek a kormányzati intézkedésnek egyelőre nincs igazán érzékelhető hatása.

Már csak azért sem, mert a külföldiek, a gyenge forintnak köszönhetően, még a szabadáras üzemanyagokból is kedvező áron tankolhatnak, mondjuk egy bevásárlótúrával összekötve. Pedig a fogyasztás csökkenése alapfeltétele annak, hogy az egyensúly újra beálljon" – mondta Grád Ottó.

A főtitkár beszámolt arról is, hogy a Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség adatai szerint jelenleg 618,5 kilotonna kőolaj, 431,1 kilotonna gázolaj és 231,1 kilotonna benzin képezi a biztonsági készleteket. Ez a szervezet szerint 92 napra elegendő mennyiség, de ennek felhasználását nemzetközi szerződésben rögzítették. A termékkészletek átszámítva több mint 800 millió liternyi üzemanyagnak felelnek meg, és nagyjából ekkora mennyiségű a kőolajtartalék is.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×