INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

bérleti díj

üzlethelyiség

csordás norbert

bevásárlóközpont

kiskereskedelem

Vásárlók Budapesten, a WestEnd City Center bevásárlóközpontban advent első vasárnapján, 2015. november 29-én.

Szakadék szélén egyensúlyoznak a bevásárlóközpontok kiskereskedői

Minimum 15 százalékkal emelkedtek az üzlethelyiségek bérleti díjai – hívta fel a figyelmet Csordás Norbert, a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője.

A kiskereskedelmi forgalmat a bevásárlóközpontokban és az utcán lévő üzlethelyiségekben bonyolítják le. Ez utóbbiaknál, ahogy nőnek a lakásárak, úgy nőnek a bérleti díjak is – mutatott rá Csordás Norbert szóvivő. Hozzátette: bár a bevásárlóközpontok esetében nincs tudomásuk arról, hogy jelentős mértékben emelnék a bérleti díjakat, de miután Budapesten és vidéken egyaránt euróban vannak meghatározva az árak, a forint árfolyamának romlása kellőképp érezteti a hatását.

Egy társasház aljában lévő üzletnél az emelés lehet több is, mint 15 százalék. A bevásárlóközpontokban lévő kisvállalkozások azonban ennél nagyobb problémákkal szembesültek – tette hozzá a Bevásárlóközpontok Bérlői Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője. Ezek ugyanis nem részesülhetnek a kormány által a 10 fő alatti kis- és középvállalkozásoknak segítségként hozott rendeletből, miszerint az érintett vállalkozások a jogszabályban meghatározott – a lakossági felhasználók esetében is alkalmazandó – árszabás szerint (hozzávetőlegesen 31 Ft/kWh díjért) jogosultak az egyetemes szolgáltatóval határozott idejű villamosenergia-vásárlási szerződést kötni.

"A bevásárlóközpontok maguk vételezik az elektromos áramot, amit aztán továbbszámláznak a bérlőknek, így az üzletközpontok nagyságuknál fogva nem jogosultak a kedvezményre" – magyarázta Csordás Norbert.

A törvény módosítását szeretnék elérni, mert ezeknek a kisvállalkozásoknak az áramszámlái így akár a duplájára is emelkedhetnek

– emelte ki a szakértő. Megfogalmazása szerint ezek tetemes, százezres tételeket jelentenek még pluszban a kiskereskedőknek, amellett, hogy emelkednek a minimálbérek, az alapanyagok árai és a szállítási díjak.

„Olyan áremelkedést kellene a kiskereskedőknek eszközölniük, ami eladhatatlanná tenné a termékeiket” – fogalmazott. Így viszont a bevásárlóközpontok kiskereskedői csődbe fognak menni – tette hozzá a Bevásárlóközpontok Bérlői Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Szakadék szélén egyensúlyoznak a bevásárlóközpontok kiskereskedői
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018