eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A gazdasági bizottság elfogadta a monetáris tanács új tagjának jelölését

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta Gottfried Péter jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába, 10 igen és 1 tartózkodó szavazattal.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke ismertette: a monetáris tanácsba az Országgyűlés felhatalmazása alapján a gazdasági bizottság jelölhet tagokat. A tanács egyik tagja, Báger Gusztáv 2020. december 31-ével lemondott a mandátumáról, ezért kell 2021. január elsejétől új tagot delegálni a testületbe. Báger Gusztáv 2015. július 6. óta a tanács tagja.

Bánki Erik az új tagjelölt bemutatásakor közölte, hogy

Gottfried Péter 2010 óta a miniszterelnök főtanácsadója az uniós ügyekben.

Gottfried Péter felvezetőjében elmondta: az elmúlt harminc évben különböző beosztásokban és helyszíneken lényegében ugyanazért dolgozott, hogy "Magyarország ismét részese lehessen annak a világnak, ahová mindig is tartozott, de onnan a történelem fájdalmasan kiszakította." Kivételesnek nevezte, hogy részt vehetett Magyarország európai és nemzetközi intézményrendszerbe történő belépésében, beilleszkedésében, az uniós csatlakozás folyamatában.

Kifejtette: a jelölése annak is szól, hogy miként lehet az uniós és nemzetközi gazdasági területeken szerzett tapasztalatait hasznosítani a magyar monetáris politika alakításához.

Véleménye szerint a jelenlegi időszakban nagy jelentősége van annak, hogy a monetáris politika mennyire képes időben reagálni a kihívásokra. Az elmúlt évek monetáris politikája erre képes volt - jelentette ki. A következő években szerinte egyszerre lesz szükség a kiszámíthatóságra, a megfontoltságra, a prudenciára, a nyitottságra, egymás legjobb gyakorlatainak megismerésére, adaptálására, valamint eddig nem alkalmazott megoldásokra és gyors cselekvőképességre.

Az MNB legfőbb döntéshozó testülete a monetáris tanács. A legalább öt, legfeljebb kilenc tagú testület tagjai az MNB elnöke, mint a monetáris tanács elnöke, az MNB alelnökei és a további tagok, akiket hat évre az Országgyűlés választ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×