eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Érdeklődők a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Már majdnem annyi használt autót veszünk, mint tavaly

Visszatértek a vásárlók a használtautó-piacra Magyarországon. Májusban már csak 14 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbi forgalomhoz képest, és az áprilisi mélypont után az év ötödik hónapjában már mintegy 60 ezer használt autó cserélt gazdát – mondta az InfoRádióban Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója.

Meglepően gyorsan kapaszkodik vissza a piac – összegezte az elmúlt hetek tapasztalatait Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója. Tavaly májusban 69 ezer használt autó cserélt gazdát, 2020 azonos időszakában 60 ezer, ami már majdnem utolérte az előző évi szintet.

"Látszik az optimizmus" – értékelte a vezérigazgató az első öthavi adatokat. Emlékeztetett arra, hogy a piac beszakadása március második felében kezdődött, és áprilisban volt a mélypont: az új autók forgalomba helyezésében 55 százalékos visszaesés volt, a használt autóknál pedig 38 százalékos. Míg az újautó-eladások májusban sem kezdtek el kikecmeregni a gödörből – az előző évihez képest továbbra is 55 százalékos elmaradást mutattak az adatok –, a használt autók esetében felélénkült a forgalom.

"Érződik az, amire számítani lehetett, hogy

a válság hatására az újautó-piacról a használtaké felé kezdenek elmozdulni a vevők"

– mondta Halász Bertalan. Ebben a gazdasági bizonytalanság miatti óvatosabb megtakarításfelhasználás is szerepet játszhat.

Azt egyelőre senki sem tudja, lesz-e második járványhullám, és az ősz hogyan fog alakulni, de ha minden rendben megy, akkor a használt piacon a visszaesés, amit 15-25 százalék közé saccoltak a válság első heteiben, a mostani tendenciák alapján 5-10 százalékosra zsugorodhat.

"Az új autóknál már nem vagyunk ennyire optimisták, ott a válságból való kilábalás útja nem V, hanem inkább L alakú lesz:

25-40 százalék közötti visszaesésre lehet számítani a tavalyi évhez képest"

– tette hozzá Halász Bertalan.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×