INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

koronavírus

koronavírus-járvány

gazdasági válság

mérnöki kamara

gazdaságélénkítés

állami támogatás

pályázat

Új állami támogatási programokat szorgalmaz a Mérnöki Kamara

Új állami támogatási programokat szorgalmaz a Mérnöki Kamara

Infostart

A kis létszámú, öt fő alatti mérnökirodáknak szóló korszerűsítési pályázatok meghirdetése mellett a családi házak, intézmények felújítását, energetikai korszerűsítését ösztönző állami programok újraindítását szorgalmazza a Magyar Mérnöki Kamara.

Újabb, az építésgazdaság fejlődését is szem előtt tartó állami támogatási programokat javasolt a kormányzatnak a Magyar Mérnöki Kamara (MMK). Az egyik alapvetően a kisebb, öt fő alatti tervezőirodák korszerűsítését célozza, annak érdekében, hogy az eddig a szektor számára meghirdetett GINOP, VEKOP pályázatokból az öt fős létszámkorlát miatt kimaradó vállalkozások is innovatív tervezési technológiákra válthassanak. Az eszközbeszerzésre és képzésre szóló pályázathoz elkülönített forrásokat javasol a mikrovállalkozásnak számító tervezőirodák számára a kamara.

Nagy Gyula, a kamara elnöke a köztestület közleményében kifejtette: a járvány építőiparra gyakorolt negatív hatásainak enyhítése érdekében célszerűnek tartanák, hogy koncentrált támogatással segítse az állam a járvány miatt bezárt önkormányzati, állami oktatási, kulturális és sport intézmények felújításának tervezését és kivitelezését. Emellett a köztestület szerint mindenképpen célszerű mielőbb újraindítani és megerősíteni azokat az állami programokat, amelyek a lakosság energiamegtakarítási célú lakás- és épületfelújításait támogatják.

Javaslatuk szerint a pályázatok így egyszerre segítenék a hosszútávú, környezetvédelmi szempontból is fontos energiamegtakarítási célok érvényesülését a családi házak körében is, egyúttal munkát biztosítanának a helyi, tervező és építő kis-és középvállalkozásoknak. „A gazdaság helyreállításában nagy szerepet játszhat, ha a járvány után szinte azonnal teljes kapacitással működik újra az építőipar, ehhez viszont az kell, hogy a mérnökirodák időben elő tudják készíteni az állami, önkormányzati és magánberuházások terveit. Ezt kell segítenie a pályázati rendszereknek” – tette hozzá a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018