eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Áprilisban 3,7 százalékkal nőttek a termelői árak

Áprilisban belföldi termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek, az ipari exportértékesítés árai 6,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel azelőtt. Az ipari termelői árak együttesen 3,7 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakáét - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) is érezhető volt, fűzte hozzá a jelentés.

A forint egy év alatt, áprilisra az euróval szemben 10,94 százalékkal (35,13 forinttal) a dollárral szemben 14,84 százalékkal (42,39 forinttal) leértékelődött

Exportban a csaknem 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,6 százalékkal nőttek az árak, a járműipar exportárai 10,1 százalékkal, az élelmiszereké 11,1 százalékkal nőttek forintban.

Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai alig változtak (0,1 százalékkal csökkentek), a 32 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,8 százalékkal estek vissza. A járműipar termelői árai azonban 9,2 százalékkal emelkedtek, az élelmiszeripar termelői árai 7,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×