INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

játék

fogyasztóvédelem

ellenőrzés

vizsgálat

Boncasztalra kerülnek a játékok

Boncasztalra kerülnek a játékok

Infostart / MTI

Kezdődik a játékok idei országos fogyasztóvédelmi ellenőrzése, amelynek során a hagyományos boltokban és a webáruházakban kapható termékek mellett a vámhatárra beérkező termékeket is vizsgálják.

A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék, kizárják a magyar piacról a veszélyes játékokat, hogy a családok biztonságos árucikkek kínálatából válogathassanak – mondta el a Magyar Nemzetnek Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A tárca minden évben vizsgálja a játékokat, hogy megelőzhetőek legyenek az esetleges sérülések, és kiderüljön az is, ha egy termék egészségkárosító hatású.

Az idei ellenőrzések kiemelt termékkörei a plüssjátékok, a játékbabák, az összecsukható és lövedékes játékok, a fúvós játékhangszerek, a léggömbök, a labdák és az orvosi játékkészletek

– sorolta az államtitkár a lapnak.

A laboratóriumi vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer-tartalmat mérik, míg a mechanikai ellenőrzés a termék kis méretű, könnyen leváló és fulladást okozó alkatrészeit, sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakítását vizsgálja – részletezte Cseresnyés Péter.

Az államtitkár rámutatott, a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően fokozatosan tisztul a gyermeknek szánt termékek piaca, de továbbra is indokolt a hatósági figyelem. Hozzátette, hogy tavaly 180-féle játékot vizsgált meg az ITM laboratóriuma, közülük 87-féle terméknél merült fel kisebb-nagyobb probléma. Tavaly a vámon megállított közel

170 ezer darab játék 92 százaléka veszélyes volt,

ezeket megsemmisítették.

Nyitókép: Bixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018