eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Bixabay.com

Boncasztalra kerülnek a játékok

Kezdődik a játékok idei országos fogyasztóvédelmi ellenőrzése, amelynek során a hagyományos boltokban és a webáruházakban kapható termékek mellett a vámhatárra beérkező termékeket is vizsgálják.

A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék, kizárják a magyar piacról a veszélyes játékokat, hogy a családok biztonságos árucikkek kínálatából válogathassanak – mondta el a Magyar Nemzetnek Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A tárca minden évben vizsgálja a játékokat, hogy megelőzhetőek legyenek az esetleges sérülések, és kiderüljön az is, ha egy termék egészségkárosító hatású.

Az idei ellenőrzések kiemelt termékkörei a plüssjátékok, a játékbabák, az összecsukható és lövedékes játékok, a fúvós játékhangszerek, a léggömbök, a labdák és az orvosi játékkészletek

– sorolta az államtitkár a lapnak.

A laboratóriumi vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer-tartalmat mérik, míg a mechanikai ellenőrzés a termék kis méretű, könnyen leváló és fulladást okozó alkatrészeit, sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakítását vizsgálja – részletezte Cseresnyés Péter.

Az államtitkár rámutatott, a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően fokozatosan tisztul a gyermeknek szánt termékek piaca, de továbbra is indokolt a hatósági figyelem. Hozzátette, hogy tavaly 180-féle játékot vizsgált meg az ITM laboratóriuma, közülük 87-féle terméknél merült fel kisebb-nagyobb probléma. Tavaly a vámon megállított közel

170 ezer darab játék 92 százaléka veszélyes volt,

ezeket megsemmisítették.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×