eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A Balaton-átevezés résztvevői Fonyód és Badacsonytomaj között 2018. július 14-én. A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza.
Nyitókép: MTI/Varga György

Brutálisan elszálltak a balatoni és a Velencei-tavi ingatlanárak

Van, ahol már a használt lakások négyzetméterára is meghaladja a félmillió forintot. Balatonfüred a legdrágább, a Velencei-tó pedig szinte már agglomerációnak számít, ott ezért is szállhattak el az árak.

A Balaton parti településeken a fővárosihoz hasonló ingatlanárakat találhatunk, derül ki a Duna House közleményéből. Egyes településeken már meghaladta az 500 ezer forintot a használt lakások négyzetméterára, a 400 ezer forint környéke pedig már átlagosnak tekinthető. A Velencei-tónál sem különb a helyzet, egy év alatt mintegy 20 százalékkal nőttek az árak.

A balatoni települések közül kiemelkedik Balatonfüred, ahol a használt ingatlanok mellett az újlakás piac is pörög. A régi építésű otthonok, nyaralók négyzetméterára 20 százalékot nőtt egy év leforgása alatt, így már 511 ezer forintos átlagról beszélhetünk, újépítés esetén pedig ennél is magasabb összeggel érdemes kalkulálni, a közvetlen vízparti projekteknél már egymillió forint feletti négyzetméterárakkal találkozhatunk.

A legnagyobb áremelkedés Fonyódon és Keszthelyen volt, mindkét településen több mint 50 százalékkal drágultak az ingatlanok.

Előbbi településen 350, utóbbi esetében 317 ezer forintos átlagot mért a DunaHouse az elmúlt egy év adatai alapján. Balatonfüreden az átlagos eladási ár 41,5 millió forint, míg a többi településen 20-25 millió forint között mozog ez az érték.

A Velencei-tó környékén is hasonló árakra lehet számítani, a legdrágább településnek Gárdony bizonyult

az elmúlt 12 hónap átlaga alapján köszönhetően a sok újépítésű projektnek is. Kicsit kedvezőbb áron 300-400 ezer forint között négyzetméteráron vásárolhatunk lakást vagy házat Velence és Kápolnásnyék településeken. A kisebb tavunk mellett elhelyezkedő ingatlanok átlagos eladási ára 22 millió forint, ami azt mutatja, hogy inkább a kisebb méretű ingatlanok keresettek a településeken.

"A Balaton a külföldiek és a hazai lakosság körében továbbra is kedvelt üdülőterület, amely az ingatlanok iránti érdeklődésben is látszik. Az árak tekintetében sokszor találkozhatunk fővárosi árszinttel, egyes vízparti fejlesztésekhez pedig már belvárosi árakon juthattunk csak hozzá" – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A Velencei-tó környéke a pihenni vágyók mellett a fővárosba ingázóknak is alternatívát nyújt, így itt is keresettek mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok.”

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×