eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Megdrágul a sertéshús, fogyasztáscsökkenést jósolnak

Az Európai Unió húsexportja idén és jövőre korábban elképzelhetetlen magasságokba szökik, ugyanakkor az uniós országokban a fogyasztás több húsféleségből is csökkenni fog az Európai Bizottság előrejelzése szerint.

Egyre növekszik az Európai Unió hústermelése, amit viszont nem követ a belső fogyasztás, így egyre több eladásra váró áru keletkezik a piacon. Ez, illetve a nemzetközi kereslet növekedése korábban soha nem látott magasságokba löki az EU húsexportját - írta az agrarszektor.hu az Európai Bizottság legújabb rövidtávú prognózisa alapján.

A brüsszeli elemzők azzal számolnak, hogy 2020-ig nem változik az itteni állampolgárok mintegy 70 kilogrammos fejenkénti éves húsfogyasztása. A húsféleségeken belül a hangsúly azonban a marháról és sertésről a baromfi felé tolódik el.

Sertéshúsból 2020-ra 600 grammos csökkenéssel 32 kilogrammra zsugorodhat a fejenkénti fogyasztás az Európai Unióban, ennek egyik oka éppen a húskészítményekbe is átszivárgó magas sertésátvételi árak lesznek.

A bizottság előrejelzése szerint az EU tagállamai - beleértve az Egyesült Királyságot is - idén 4,83 millió tonna húst exportálhatnak a külpiacokra, ami 283 ezer tonnás, illetve 6,2 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez mérten. Jövőre csökken a kivitel lendülete, de

újabb rekordot érhet el, átlépve a bűvös 5 millió tonnás álomhatárt.

Az adatok az élőállat-szállításokat nem is tartalmazzák, noha ezek terén is 10 ezer tonnás, illetve 3,2 százalékos bővülést remélnek az elemzők, így elérve a 321 ezer tonnás szintet. Tömegarányosan a marhák teszik ki a kivitt állatmennyiség háromnegyedét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×