eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Drágulhat a sertéshús

A gabona és búza árának emelkedése hajthatja fel ősszel a sertéshús árát - mondta az InfoRádióban a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára.

Az időjárás miatt idén kevesebb gabona termett Európa-szerte, ami árnövekedéshez vezet. A sertéságazatban, egy termelésnél az önköltség kialakulásában meghatározó jelentőségű a takarmányköltség - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára.

Menczel Lászlóné szerint

a sertéshús-előállítás önköltségének közel 70 százalékát a takarmány ára adja.

A titkár szerint a kereskedelemtől függ, hogy emiatt drágább lesz-e a sertéshúsból készült termékek fogyasztói ára.

Milyen drágulás várható?

"Nagyon sok sertéstermelőnek saját takarmánytermelése van, saját takarmánykeverékkel dolgozik, és vásárol hozzá, ha nem elég. A saját takarmány és a vásárolt aránya is eltérő költségnövekedést okoz, vagy eltérő költségeket jelent az önköltségben" - mondta Menczel Lászlóné.

Mint mondta,

termelés függvénye, hogy jelentkeznek a megugró költségek, mert aki kevesebb takarmányt vásárol, vagy kevesebbet készletezett, az előbb fogja érezni ennek a negatív hatását.

Kétséges, hogy a termelők mennyire tudják elismertetni az árakban. A versenytársak és a versenyhelyzet nagyban befolyásolja az árak alakulását. Nem mindegy, hogy melyik takarmányféle milyen mértékben fog drágulni - közölte a titkár.

Fogyasztókra gyakorolt hatás

Menczel Lászlóné megjegyezte, hogy nem a termelés függvénye a fogyasztói ár alakulása, része van benne ugyan, de a kereskedelem határozza meg, hogy milyen áron kínálja a termékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×