eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Bíróság előtt védheti a fogyasztók jogait az energetikai hivatal

Augusztus elsején lép hatályba az a törvénymódosítás, amely a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme érdekében lehetővé teszi, hogy az energiahivatal közérdekű igényérvényesítéssel éljen, pert indíthasson.

A behajtási költségátalányt - amelyre talán sokan emlékeznek - a szolgáltatók a lakossági fogyasztókkal szemben érvényesítették: a bíróság az energetikai hivatal döntését helyben hagyta, csakúgy, mint a kiszabott bírságot, de a fogyasztóknak a visszafizetésre vonatkozó energetikai hivatali döntést nem kellett végrehajtani - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

"A bíróság akkor úgy foglalt állást, hogy minden fogyasztónak egyénileg kell a bírósághoz fordulnia, de egy ilyen intézkedés esetében ez végeláthatatlan perek sokaságát jelenti és nem lesz eredményes a szolgáltatókkal szemben a fogyasztóknak eljárni" - tette hozzá Scherer Zsolt.

Sok fogyasztó vagyoni érdekeit érintő, kisösszegű jogsértés kiigazítására van szükség.

Ez az új rendelkezés azért jött létre, hogyha álláspontunk szerint jogellenesen döntött egy adott kifizetés ügyében a szolgáltató, és a bíróság helyben hagyja, akkor mi a bírósághoz fordulhatunk és

a közérdekű jogérvényesítéssel el tudjuk érni, hogy valamennyi fogyasztó visszakapja azt a jogosulatlan befizetését,

amit a szolgáltató vele szemben jogsértéssel állapított meg - magyarázta Scherer Zsolt.

"Akkor lép be ez a lehetőség, amikor alaptalanul állapít meg fizetési kötelezettséget a felhasználók széles körénél a szolgáltató. Az Energetikai Hivatal különdíjas rendelete megszabja, hogy kvázi miért, milyen díjakat kell fizetni.

Ha ezen felül fizettet meg díjakat, vagy magasabb díjat fizettet meg a szolgáltató, és ezt tömegesen teszi ezt meg, akkor közérdekű igényérvényesítéssel élhetünk

polgári perképessége van a hivatalnak ebben a tárgyban" - vélekedett a MEKH szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×