INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

málna

málnatermesztés

termesztés

gyümölcstermesztés

gyümölcs

Megszűnhet a málnatermesztés Magyarországon

Infostart

Az árérzékenység, a nem megfelelő ültetvények és az egyre drágább munkaerő miatt megszűnhet Magyarországon a málnatermesztés - közölte az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Kifejtette: készek arra, hogy a környező országokból hozzanak pár hónapra vendégmunkásokat.

„A málnatermesztésnek alapvetően gazdasági problémája van, ami két okból ered” - mondta Csizmadia György.

„Az egyik ok, hogy a hazai fajták és ültetvények termőképessége messze alulmarad a szerbiai és a lengyel vetélytársakétól. Ennek oka éghajlati probléma, illetve az a tény, hogy elöregedtek az ültetvények” - ismertette a szakmaközi szervezet alelnöke.

„A másik ok ennél sokkal drámaibb: a málnának – vagy akár a szedernek – az ára az elmúlt 15 évben jottányit sem változott. Pillanatnyilag 350-400-450 forintért kellene megtermelni a gyümölcsöt – ami a fagyasztott ipari málnát illeti”

- közölte.

Hozzátette, hogy természetesen a friss piaci málnával egészen más a helyzet.

A piaci málna esetében ugyanis a minőség és a piacok elérhetősége gátat szab annak, hogy a nagyvárosoktól milyen távol lehet málnát termeszteni.

„Itt olyan intenzív technológiákra lenne szükség, amire most lehet ugyan pályázni, de azért itt tízmilliós nagyságrendet meghaladó beruházási költséggel kell számolni. Itt természetesen más az ár, de a sok esőtől és az erős napsütéstől is védeni kell a gyümölcsöt” - hívta fel a figyelmet Csizmadia György.

A szakmaközi szervezet alelnöke szerint ezen felül probléma a közmunkaprogram is. Az ugyanis még azokon a területeken is elszívja a munkaerőt a betakarítás elől, ahol erre még lenne ember.

„Már többször megfogalmazódott szakmai körökben is a kormányzat felé, hogy a közmunkaprogramot olyan módon kellene átalakítani, hogy az önkormányzat vállalkozóként fellépve adja a munkaerőt” - mondta Csizmadia György.

„A vendégmunkások alkalmazása megoldás lehet, sőt, egyre többen azon gondolkodnak, hogy lakótáborokat fognak létrehozni, ahonnan buszokkal fogják mozgatni az ültetvényekre a munkásokat. Ám ahhoz, hogy emberek találjunk, el kell menni Ukrajnába vagy még távolabbi országokba” - közölte Csizmadia György.

„Erdélyből ugyanis már egyre nehezebb embereket találni, mert ők is továbbmentek Nyugat-Európába a szabad munkaerő-vándorlásnak köszönhetően. Ukrajnából, Fehéroroszországból pedig 3-6 hónapra lehet munkaerőt toborozni és szervezni, akikkel még ezeket az időszaki munkákat meg lehet oldani” - tájékoztatott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Kapcsolódó hang

Megszűnhet a málnatermesztés Magyarországon
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018