eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyre jobban pörög a drónbiznisz

Az elmúlt két évben több száz százalékos növekedést mutat a polgári felhasználású drónok piaca - nyilatkozta az InfoRádió kérdésére az Extreme Digital ügyvezető igazgatója. Várkonyi Balázs hozzátette: az 50-60 ezer forintos árkategóriájú eszközök a legnépszerűbbek, értékesítésükhöz pedig nem kell külön engedély.

„Az okoseszközök kategóriájába tartozó drónok és kopterek az utóbbi 2 évben abszolút óriási slágernek számítanak. Több száz százalékos növekedést mutatnak évről évre. Az idei évben is látszik, hogy az eladott mennyiségek a tavalyi évet nagyon gyorsan felülmúlták árbevétel és darabszám szerint is” - mondta Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a legnépszerűbb modellek körülbelül 50-60 ezer forintba kerülnek, de nagyon jól működő drónokat lehet kapni már 30-40 ezer forintért is.

„Ezek már stabil mozgásúak, telefonapplikációval irányíthatók, akár 20-30 méter magasságba is képesek repülni. De nagy keletje van a professzionális drónoknak is, amely egy kicsit más iparág, ez a 250 ezer forint felett kezdődő árkategória” - fogalmazott az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

Várkonyi Balázs szerint az olcsóbbak és a drágábbak között a repülésbiztonság, a repült magasság, és az akkumulátor teljesítménye tekintetében lehetnek különbségek.

„Az olcsóbb berendezések 5-10 perces repülést tudnak biztosítani, míg a drágábbak akár fél óra-40 perces repülésre is alkalmasak. A drónok értelmét a repülés mellett elsősorban a rögzítésben látják a gyártók, ezért különböző kamerákkal és fényképezőgépekkel szerelik fel az eszközöket, ebben is vannak árdifferenciák” - hangsúlyozta Várkonyi Balázs.

Mint mondta, egyelőre mindenféle speciális engedély vagy kötelezettség nélkül lehet értékesíteni ezeket a termékeket.

„A gyártók próbálnak ügyelni arra a leírásaikban, illetve a beüzemelés során megbizonyosodni arról, hogy ne tudjanak visszaélni velük és ne történjen velük károkozás, de az árusításukra törvényi szabályozás vagy korlátozás nincsen” - mondta Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×