eur:
392.57
usd:
365.45
bux:
66589.3
2024. április 26. péntek Ervin

FM: a hagyományos magyar vadászati kultúra fenntartását szolgálja az új vadgazdálkodási törvény

A hagyományos magyar vadászati kultúra fenntartására és támogatására törekszik az új vadgazdálkodási törvény, miközben a vadászati módokat és eszközöket a 21. századi elvárásokhoz mérten alakítja - vélekedett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az Országgyűlés által elfogadott, a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő törvények módosításáról.

A szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kifejtette: a törvény többek között meghatározza a hivatásos vadászok alkalmazási feltételeit, a vadászterületek kialakításának folyamatát, amelybe a földtulajdonosok továbbra is döntően beleszólhatnak, határozhatnak a hasznosítás formájáról, a vadászatra jogosulttól a haszonbérleti díj előlegét időbe megkapják.

A felek védelme érdekében továbbá a törvény rögzíti a földhasználó és a vadászatra jogosult kötelezettségeit a vadkár megelőzésében. A gazdák kárviselési kötelezettsége a bekövetkezett kár tíz százaléka lesz, abban az esetben pedig, ha a vadgazda nem teljesíti a kötelező vadelejtési tervét, a következő vadászati évben a teljes kárt meg kell térítenie.

A régi trófeabírálati rendszer is megváltozott, ezentúl a vadászati hatóság minősíti a vad elejtésének szakszerűségét, és a szakszerűtlen minősítés után a trófea nem kaphat érmet.

A minisztérium kiemelte, hogy a törvény középpontjában a vad - mint a természet része - áll, így a vele való gazdálkodás csak nagyobb tájegységi rendszerben, felelős, önálló vadgazdálkodásra képes egységekben képzelhető el.

Az üzemtervi ciklus húsz évre növekedett, amellyel hosszú távra biztosítottá válik a vadgazdálkodási tevékenység szakszerűsége és a vadállomány minőségének megőrzése - részletezte az FM.

A minőségi vadgazdálkodás felé tett fontos lépés továbbá a nagyvaddal kapcsolatos állományszabályozás előtérbe helyezése, a szabad területi vadállomány védelme, valamint az apróvad-gazdálkodás számára kedvezőbb feltételek teremtése. Ugyanezt a célt szolgálja a kötelező haszonbérlet bevezetése és az elhúzódó területviták kiküszöbölése a hatósági közreműködés segítségével - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

Ezerrel költ a mesterséges intelligenciára a Microsoft, de még ez sem elég

A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt első negyedéves gyorsjelentésében a Microsoft, a folyó negyedévre megfogalmazott kilátások azonban vegyesek a menedzsment bevételprognózisa kisebb csalódást okozott. A mesterséges intelligencia beruházások felpörögtek a Microsoftnál, a szektortársakhoz hasonlóan, és a költekezés a következő negyedévekben is fennmarad a menedzsment közlése szerint. A befektetők jól fogadták a negyedéves számokat, a Microsoft árfolyama közel 4 százalékot emelkedett zárás után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×