eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már nem félszívvel igazít ki a kormány

Reálisak a magyar kormány szerdán bejelentett költségvetési kiigazító intézkedéseinek bevételi céljai, sőt akár eltúlzottnak is bizonyulhatnak az újabb konszolidációs lépések. A magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott új, lefelé korrigált hivatalos előrejelzés azonban még mindig derűlátó, és a csomag egyes elemei feszültséget kelthetnek az IMF-hez fűződő viszonyban - vélekedtek az intézkedési terv bejelentése után londoni elemzők.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték: véleményük szerint a készség az újabb költségvetési lépések megtételére biztató jele annak, hogy a kormány nem akarja az IMF/EU-tárgyalások kisiklását.

Ez komoly plusz az előző, október 5-én ismertetett, félszívvel megalkotott kiigazítási intézkedési tervhez képest - fogalmaztak szerdai kommentárjukban a 4cast elemzői.

A ház szakértőinek véleménye szerint a szerdán ismertetett intézkedési csomag bevételi tervei - az áfa-beszedés hatékonyságának javításáról szóló elem kivételével - reálisnak tűnnek, és jó eséllyel elérhetőbb közelségbe hozzák a 2013-as államháztartási hiánycélt.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor az újonnan bejelentett intézkedések mindegyike további lendületet ad az inflációnak, miközben visszafogja a növekedést és a potenciális kibocsátást is.

A cég szakértőinek megfogalmazása szerint rendkívül optimista az a kormányzati várakozás, hogy a szerdán ismertetett költségvetési csomagnak csak enyhe hatása lesz a jövő évi gazdasági növekedésre.

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdásza a kiigazítási lépéseket kommentáló helyzetértékelésében úgy vélekedett, hogy a magyar kormány egyértelműen elszánta magát az EU túlzottdeficit-eljárása alapján megszabott 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítésére az uniós kohéziós juttatások megőrzése érdekében.

Hewitt szerint ugyanakkor az új intézkedéscsomag fő problémája az, hogy "viszonylag kevéssé üzletbarát". A Barclays vezető londoni elemzője ezt a véleményt azzal támasztja alá, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a kormány mégsem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban, és emeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Mindemellett a közműadó is újabb terheket ró az üzleti szférára.

Hewitt szerint mivel a szerdán bejelentett intézkedéscsomag kevéssé tűnik növekedésbarátnak, kiéleződhet a Nemzetközi Valutaalaphoz fűződő viszony. Az IMF már korábban is jelezte, hogy a növekedés szempontjából "rendkívül barátságtalannak" tartja a magyar gazdaságpolitikai elegyet - fogalmazott szerdai értékelésében a Barclays londoni elemzője.

A szakértő közölte ugyanakkor: a ház továbbra is azzal számol, hogy még az idén, valószínűleg novemberben IMF-küldöttség utazik Magyarországra. A Barclays ugyanakkor nem számít arra, hogy ez az egy látogatás azonnali megállapodást eredményez az új IMF/EU-hitelprogramról, ehelyett a cég várakozása az, hogy a tárgyalások 2013-ban is folytatódnak.

Hewitt hozzátette: a Barclays továbbra sem bizonyos abban, hogy a magyar kormány és az IMF ki tud-e alakítani olyan közös álláspontot, amely elégséges lehet a megállapodás eléréséhez.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőinek szerdai kommentárja szerint ugyanakkor elősegítheti az IMF/EU-megállapodást az a tény, hogy a magyar kormány ilyen gyorsan lépett, és az, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket nem terjesztette ki mégis a Magyar Nemzeti Bankra (MNB).

A cég londoni elemzői szerint mindazonáltal elképzelhető, hogy a csomagot eltérően fogja megítélni az IMF és az EU. Az összetétel "messze nem ideális" a valutaalap számára, különös tekintettel a bankadó változatlanul hagyására, és arra, hogy a konszolidációs intézkedések "eltúlzott mértékben" összpontosítanak a bevételi oldalra.

Másrészről ugyanakkor konszolidációs szempontból Magyarország nagyon sokat tett az Európai Bizottság aggályainak enyhítése érdekében. Inkább az az észrevétel merülhet fel, hogy a kormány most már valószínűleg túl nagy mértékben szigorította költségvetési politikáját, és ez akár jövőre is recesszióban tarthatja a magyar gazdaságot - vélekedtek a Morgan Stanley londoni közgazdászai.

A ház szakértői szerint ennek alapján derűlátónak tűnik, hogy a kormány csak kis mértékben, az eddigi 1,0 százalékról 0,9 százalékra vette vissza 2013-ra szóló növekedési előrejelzését. A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: most már saját, 0,7 százalékos jövő évi magyar növekedést valószínűsítő - még az új konszolidációs csomag szerdai ismertetése előtt kidolgozott - prognózisukat is "egyre optimistábbnak" tartják.

A cég szerint az IMF/EU-tárgyalások további menete a valutaalap és Brüsszel egymás közti egyeztetésén múlik. Az IMF és az Európai Bizottság véleménye általában teljesen egybeesik, és nehéz elképzelni, hogy ha az EU elégségesnek minősíti az újabb kiigazító lépéseket a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásához, akkor az IMF útját állná a megállapodásnak azon az alapon, hogy nem tartja optimálisnak a csomag összetételét.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: jelenlegi alapeseti előrejelzésük az, hogy 2013 elejére létrejön az IMF/EU-megállapodás.

A londoni CDS-piac kedvezően fogadta az intézkedéscsomagot. A CMA piaci adatszolgáltató szerdai kimutatása szerint a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok középárfolyama 240 bázispont környékére süllyedt a 249,3 bázispontos előző napi záróról, csaknem 10 ezer euróval csökkentve minden tízmillió eurónyi magyar adósság éves kockázatbiztosítási díját.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×