eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Madár az újabb csomagról: "a kormány rohan a pénze után"

A kormányzat költségvetési stabilitással kapcsolatos elkötelezettsége feltétlenül jó üzenet. Azok az eszközök, amelyekkel ezt elérni kívánja, rosszul megválasztottak, a növekedést romboló hatásúak, és így újabb és újabb körök következnek - írja elemzésében Madár István. A Portfolio.hu vezető elemzője úgy véli: a friss csomag hatására a beruházások fellendülése tovább várathat magára, a hitelezés nem javul, a potenciális növekedés romlik, az infláció emelkedik.

A mostani csomaggal már összejöhet a jövő évi hiánycél, főleg akkor, ha a lépések növekedési hatásával kapcsolatos kormányzati optimizmus beigazolódik. A kormány részben a romló külső környezet, részben saját korábbi illúziói, részben pedig a hibás gazdaságpolitikai indítása miatt rohan a pénze után. És ebben a rohanásban tovább rombolja az üzleti bizalmat, a gazdasági kiszámíthatóságot - írja elemzésében Madár István.

A csomag mérete

A költségvetési fejleményeket figyelők számára egyértelmű volt, hogy az október 5-én bejelentett első csomag kicsi lesz. Egyrészt a makrogazdasági pálya eleve nagyobb korrekció után kiáltott, másrészt az egyes intézkedésekhez rendelt milliárd forintok nem a valós költségvetési hatást mutatták, harmadrészt a lépések megvalósíthatósága is helyenként kétséges volt - vélekedik a Portfolio.hu elemzője.

Azok a minisztériumból kiszivárgott hírek is igaznak bizonyultak, hogy amennyiben az Európai Unió kevesli a lépéseket, úgy a bankok következnek. Politikailag ez fáj a legkevésbé.

Arra azonban talán kevesebben számítottak, hogy egy új csomag ennyire dominánsan adóemeléssel operál majd. Gyakorlatilag teljes egészében erről szól a ma bejelentett hét intézkedés. Immár elfogytak a kiadási oldal csökkentésére vonatkozó ötletek, sőt már a bevételi oldalon sem sikerült elkerülni, hogy a háztartások jövedelmére direkt hatást gyakorló lépéseket hozzon a kormány.

A jó hír, hogy a mostani kiigazítással a 2013-as költségvetési hiánycél teljesíthetőnek látszik. Ugyanakkor - némiképp eltérve a piaci elemzői véleményektől - a számításaink szerint a csomag nem túl nagy, hanem éppen elegendő. Az előző pakk kapcsán azt írtuk, hogy a nem elégséges intézkedések révén "előálló 110 milliárd forintos lyukat tovább növelik a bejelentett intézkedésekkel kapcsolatos kockázatok. Ezzel számításaink szerint legalább kétszeresére hízik a rés." Ha a mai bejelentéseket nettósítjuk, akkor előrejelzésünkben csak egy hajszállal érünk le a hiánycél alá.

Bizonytalanság

A Budapest Economic Forum vállalati és pénzügyi szférából érkezett résztvevőinek 84 százaléka szerint nagyon nagy, illetve nagy bizonytalansággal kell szembenéznie a magyarországi vállalakozásoknak. A mai csomag hatására aligha csökkent ez az arány. Az intézkedések direkt és indirekt hatásai miatt a fő kockázat, hogy a gazdasági növekedés nem 0,1 százalékponttal mérséklődik, hanem ennek többszörösével. Ma megkapták az üzenetet a bankok, a helyi adót fizető vállalakozások, a cafeteria-jövedelemre számító, illetve a továbbterhelt adókat nyakukba kapó háztartások.

Félreértés ne essék: a kormányzat költségvetési stabilitással kapcsolatos elkötelezettsége feltétlenül jó üzenet. Azok az eszközök, amelyekkel ezt elérni kívánja, rosszul megválasztottak, a növekedést romboló hatásúak, és így újabb és újabb körök következnek. A friss csomag hatására a beruházások fellendülése tovább várathat magára, a hitelezés nem javul, a potenciális növekedés romlik, az infláció emelkedik - írja elemzésének végén Madár István. A 2012-es költségvetést hat kiigazítási csomag keretében korrigálták, 2013-ra vonatkozóan négynél járunk. Ha esetleg sikerül ezekkel recesszióban tartani a gazdaságot, akkor azt is hozzátehetjük: eddig.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×