eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Palócz Éva: A recesszió sem zárható ki

Az alacsony keresetűek adóterheinek drasztikus növekedése vetheti vissza a leginkább Magyarország növekedési kilátásait - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A cég fél százalékra csökkentette 2012-es GDP-növekedési előrejelzését, de Palócz Éva nem zárja ki a recessziót sem.

Jelentősen, 3-ról fél százalékra csökkentette a jövő évi GDP-növekedési kilátását a Kopint-Tárki. A cég vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormány intézkedései körvonalainak ismeretében csökkentették a prognózist, ugyanis ezek jelentősen rontják a gazdasági növekedést.

Palócz Éva elismerte, szokatlan az ekkora mértékű csökkentés az előrejelzésben, de a külső környezet is rosszabb lett, valamint a belföldi szabályozási környezet is akadályozza a növekedést. A romló világgazdasági kilátásokra rátesz egy lapáttal a személyi jövedelemadó jövő évi tervezett változása - fejtette ki.

A tervezet alapján az adójóváírás kivezetése és a minimálbér emelése, vagyis az alacsony keresetűek adóterheinek drasztikus növekedése jelentheti az egyik legnagyobb gondot - emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a cégek bérköltségei megnőnek, miközben az értékesítési lehetőségek szűkülnek, így mindez sokat ront a növekedési, foglalkoztatási, beruházási, versenyképességi feltételeken

Palócz Éva megjegyezte, hogy a recesszió lehetősége nem szerepel a prognózisban, de kizárni sem lehet a gazdasági visszaesést.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója nagyon keménynek nevezte a büdzsé tervezetét, és megjegyezte, hogy hiányoznak a tételek változását megalapozó információk.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×