eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Érdemes várni a tankolással?

Megállt a forint gyengülése, az olaj árfolyama viszont alacsonyabb szinten van, mint egy héttel ezelőtt. Mindezek következtében megvan annak a lehetősége, hogy az utóbbi hetek folyamatos áremelkedését követően pár forinttal végre csökkenjenek a hazai üzemanyagárak.

A gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek miatt múlt héten lefele vette az irányt az olajár, így annak heti átlagos ára pár százalékos csökkenést mutat.

Ennek megfelelően az elmúlt egy hetet nézve a benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 5,3 százalékkal került lejjebb, a gázolajnál azonban 2,4 százalékos lemorzsolódást lehetett tapasztalni.

Míg az utóbbi hetekben a forint árfolyamának gyengülése sorozatosan kedvezőtlen irányba hatott az autósok számára, az utóbbi napokban a hazai fizetőeszköz ármozgására nem lehet panasz. A forint árfolyama szinten maradt a dollárral szemben (a múlt heti 213,1-es átlagár után az utóbbi napokban szintén 213,1-es átlagos érték alakult ki). A benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára így 5,3 százalékkal, a gázolajé pedig 2,4 százalékkal került lejjebb.

A Portfolio.hu véleménye szerint az utóbbi napok ármozgásait látva annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy szerdától pár forinttal csökkennek majd a hazai üzemanyagárak a kutakon. Az utóbbi hetek folyamatos áremelkedését követően egy kisebb fellélegzésnek már itt volt az ideje, amit ezúttal az olajár csökkenésének köszönhetünk.

Az üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg a portál által elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×