eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Havonta egymilliárd euróval nő a leírási veszteség Európában

Az európai gazdaságban az utóbbi tizenkét hónapban 12 milliárd euróval nőtt a meg nem adott tartozások miatt elszenvedett leírási veszteség, így elérte a 312 milliárd eurót, ami nagyobb összeg, mint a görög, az ír és a portugál pénzügyi mentőcsomag együttvéve - mutatta ki a kintlévőség-kezeléssel foglalkozó Intrum Justitia.

A társaság közleményében azt írta, hogy az úgynevezett Európai Fizetési Kockázat Index (EPI 2011) felmérés alapján az európai vállalatok 28 százaléka úgy véli, hogy a fizetési késedelmek fenyegetik a cégek fennmaradását, 45 százalék szerint pedig gátolják a növekedést.

A mintegy 6 ezer vállalat pénzügyi szakembereinek megkérdezésén alapuló eredmények szerint a cégek 32 százalékánál arra számítanak, hogy a következő 12 hónapban növekednek majd a vevőtartozásokból származó kockázatok. A kockázatok csökkenésére alig feleannyi cégnél, 100-ból 14-nél számítanak.

A számla kiállításától a teljesítésig a kereskedelmi szektorban átlagosan 56 nap telik el, 1 nappal több annál, amit az előző, 2010-es EPI felmérés kimutatott. A közszférában 65 nap az átlagos fizetési időtartam, ami 2 napos növekedést jelent.

Az Intrum Justitia felhívta a figyelmet, hogy tavaly elfogadást nyert egy uniós irányelv, amelynek alapján az üzleti szférában 30 nap a fizetési határidő, ha a szerződés másként nem rendelkezik. A tagállamoknak 2 év alatt kell átvenniük a direktívát. Ezalatt drasztikusan csökkenteni kell a fizetési időtartamot, hogy meg is feleljenek az uniós irányelvnek - áll a közleményben.

2010-ben az összes üzleti tranzakció 2,7 százalékát írták le a fizetés elmaradása miatt. 2009-ben 2,6 százalék volt ez az arány. Németországban, a legnagyobb európai országban javult a helyzet, a leírási veszteség 8 százalékkal csökkent, számos államban viszont növekedés ment végbe.

Tíz százaléknál is nagyobb mértékű romlás mutatkozott például Írországban, Dániában, Portugáliában és Magyarországon. Más magyar vonatkozású adatot nem tartalmaz a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×