eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fellegi: Erősödik a bizalom Magyarország iránt

Egy évvel ezelőtt még egy olyan országcsoporthoz tartoztunk, amelyben bármikor bekövetkezhetett egy pénzügyi összeomlás, mostanra ez már nem áll fenn - hangsúlyozta a HBLF által szervezett mai pénzügyi konferencia díszelőadásában Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter megjegyezte: az elmúlt hetekben-hónapokban a kormány által tett költségvetési konszolidációs lépéseket egyértelműen pozitívan fogadták a befektetői körök, és ezt tapasztalta a miniszterelnökkel együtt a múlt heti berlini és frankfurti befektetői találkozókon is.

A miniszter szavai szerint a Magyarországgal kapcsolatos javuló befektetői bizalmat azért sikerült elérniük, mert Magyarország egyrészt elkezdi törleszteni a nemzetközi szervezetek felé a 2008-tól felvett pénzügyi mentőcsomagot, másrészt jelentős adósságcsökkentésbe kezd a Széll Kálmán-terv segítségével, továbbá az államháztartási hiány lefaragásában is tovább halad, a tavalyi négy százalék körüli GDP-arányos hiány idén három százalék alá csökken.

Fellegi emlékeztetett a sikeres közelmúltbeli dollár- és euróalapú kötvénykibocsátásokra, amelyek kapcsán "visszaálltak a kamatfelárak egy normális mértékre".

A tárcavezető a hatáskörébe tartozó energetikai és távközlési fejleményekről (új beruházások, megállapodások például a mobil távközlés területén) hangsúlyosan beszélt és leszögezte, hogy a válságadókkal kapcsolatos, egyébként a bevezetéskor megalapozott félelmek (áthárítják a fogyasztókra, leépítik a beruházásokat) nem igazolódtak be az eddigi információk alapján.

Fellegi a konferencián jelezte, hogy arra törekednek: egy átfogó, az érintettek bevonásával megalapozott hosszú távú, 10 éves távú energetikai adózási és szabályozási rendszer kereteit fektessék le. A cél a kiszámítható gazdálkodás, a stabil vállalkozói környezet megteremtése azt követően, hogy a válságadók 2012 végén kifutnak.

Fellegi az eredmények ismertetése kapcsán arra is kitért, hogy az elmúlt 11 hónap alatt mintegy 727 milliárd forintnyi uniós támogatási pénzt fizettek ki pályázatokra, ez a sebesség lényegesen gyorsabb a kormányalakítást megelőző időszakra jellemző havi mértéknél, amely az azóta bekövetkezett átalakítások következménye.

Minél hamarabb állítsuk meg a pénzek elszivárgását

Az eredmények ismertetése után a főbb célokra tért át Fellegi és elmondta, hogy az állami vagyongazdálkodás átláthatóságának megteremtése érdekében készül a minisztériumban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re vonatkozó vállalkozásirányítási kódexet, amely az átlátható vagyongazdálkodási kereteket fekteti majd le az állami cégek számára.

További fontos cél a már sokszor módosított, így átláthatatlanná vált közbeszerzési törvény teljesen lecserélését. A parlament ezt várhatóan július elsejéig elfogadja, és még ősszel hatályba lép a korábbi tervekben szereplő 2012. január 1. helyett. A gyorsítás azért következik be, hogy a pazarlást, az állam vagyonának kiskapukon keresztüli elszivárgást minél hamarabb meg tudják állítani - fogalmazott Fellegi.

A tárcavezető azt is jelezte, hogy jelenleg több mint 100 PPP-szerdődés fut (állam és magánszféra együttműködése), amelyek a szerződések kifutásáig összesen mintegy 3000 milliárd forintnyi költségvetési pénzt igényelne. Ez jelentős és tartós teher, és a kormány úgy döntött, hogy ezeket ki fogja vásárolni még idén.

A konferencia egyik résztvevője a kérdés szakaszban azt vetette Fellegi szemére, hogy a kivásárlás gyakorlatilag az ő oktatási jellegű PPP-cége esetén egyszerűen jogellenesen felrúgja a hosszú távú szerződést, de a háttérben futó hosszú futamidejű hitelprogram fennmarad, ez pedig ellehetetleníti a vállalkozást, illetve veszélybe sodor mintegy 350 munkahelyet.

Fellegi válaszában jelezte: nem hallott róla, hogy a PPP-szerződések kiváltási folyamatában a jogállami kereteken kívüli megoldások kerültek róla, de együttműködését ígérte a felszólalónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×