eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elképesztő tartozások: ötmilliárddal sáros a rekorder

A nyilvántartott adóhiányos cégek elmúlt évi összesített listáján 446 olyan vállalkozás szerepel, amelynek hiánya meghaladja a százmillió forintot. A feketelista.hu összesítés az APEH által negyedévente nyilvánosságra hozott adatok alapján készült.

Az összesítésben több cég neve mellett hatalmas adóhiány szerepel, 22 vállalkozásnál ez meghaladja a milliárdos tételt is, nem beszélve az adóhiánnyal járó jogkövetkezményekről - a késedelmi pótlékról, az adóbírságról és a mulasztási bírság összegéről -, amelyek nagysága néha megközelíti az adóhiány összegét.

A milliárdost meghaladó adóhiányt felhalmozó cégek közül 13 a fővárosban található, az első tíz közé pedig mindössze két vidéki vállalkozás került be. Szinte valamennyi társaság a kereskedelmi és a szolgáltató ágazathoz tartozik, csupán egy-egy fejlesztési és tanácsadó, építőipari, illetve fuvarozó cég van közöttük

A legalább százmillió forintos adóhiánnyal nyilvántartott 446 cég között mindössze két részvénytársaság van, a több mint százmillió forinttal adóhiányos cégek közé tizenöt betéti társaság is bekerült.

A legnagyobb összeg, amellyel egy társaság tartozik, 2,710 milliárd forint, amely a jogkövetkezményekkel együtt meghaladja az ötmilliárd forintot. APEH kimutatása szerint az idén hét alkalommal hoztak e cég ellen határozatot, végül szeptemberben született meg a Fővárosi Bíróság döntése a felszámolásáról.

A feketelista.hu honlapon évekre visszamenően ellenőrizhetők a cégek elmarasztalásai. Az adóhiányokat is 1998 óta folyamatosan tartalmazza a honlap, amely az adószám alapján egyesíti a cégekre vonatkozó állami nyilvántartások adatait, így azonnal kideríthető, hogy egy-egy cég ellen folyik-e adóvégrehajtás vagy munkaügyi eljárás, esetleges adótartozásai révén pedig következtetni lehet például pénzügyi helyzetére is. A szerződés aláírása előtt így olyan információkhoz lehet jutni, amelyek döntőek lehetnek - közölte Iklódi András, a honlap főszerkesztője.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×