eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mást vártak, mégis csökkent az euróövezet iparának teljesítménye

A várakozásokkal ellentétben júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye az euróövezetben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának csütörtökön ismertetett adatai szerint 0,1 százalékkal esett a termelés májushoz képest, és 8,2 százalékkal tavaly júniushoz viszonyítva. Az elemzők a havi 0,5 százalékos, az éves szinten 9,1 százalékos növekedést vártak.

A 16 országból álló euróövezet ipara - a most felülvizsgált adatok szerint - 1,1 százalékkal bővült májusban az előző hónaphoz képest. Éves szinten 9,9 százalékos növekedést mért az unió statisztikai hivatala.

A havi csökkenés elemzők szerint azokat az aggodalmakat erősíti, hogy az euróövezeti növekedés a vártnál gyengébb lesz.

A havi visszaesés fő oka a két vezető euróövezeti gazdaság, a német és a francia ipari termelésének gyengélkedése volt: Németországban havi szinten 0,5 százalék, Franciaországban 1,6 százalék a visszaesés az előző hónaphoz képest.

Az EU egészében az ipari termelés nem változott májussal összevetve, míg az előző hónapban 1,3 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten 7,7 százalék volt a növekedés júniusban, lassabb a május 9,2 százaléknál.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×