eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jó ünnepi forgalmat vár az osztrák kiskereskedelem

"Minél nagyobb a képernyő, annál tekintélyesebb a tulajdonosa" - ebben bízik, jó ünnepi forgalmat várva, az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) elektromos kereskedelmi tagozatának vezetője, Wolfgang Krejcik.

Remélhető, hogy a tavalyi karácsonyi forgalmat ismét el lehet érni, sőt, talán meg is lehet haladni - mondta a szakember vasárnap az APA hírügynökségnek, remélve, hogy a presztízsszempont erősebb lesz a gazdasági visszaesés indokolta takarékosságnál.

Tavaly Ausztriában 3,8 milliárd euróért keltek el elektromos cikkek. Egynegyedük a karácsonyi bevásárlási szezonban talált vevőre. Idén az első háromnegyed évben 3,12 milliárd eurót ért el az értékesítés, és ha a "karácsonyi egynegyed" idén is meglesz, akkor a teljes bevétel nagyobb lehet a tavalyinál.

"Abszolút nyerők" idén a nagy lapos képernyős tévék és az energiatakarékos háztartási gépek - mondta Krejcik. Egy jobb lapos képernyős készülék jellemző ára 1500-2000 euró között van, de persze kapni jóval drágábbat is. Ezekből az első kilenc hónapban már körülbelül 450 ezer fogyott, és a kamara úgy becsüli, hogy ebben a negyedévben további 350 ezernek az eladására van kilátás. Keresettek a nagy felbontású HDTV-készülékek, miután az osztrák közszolgálati ORF egy ideje már ebben a minőségben is közvetít. Mindazonáltal a kisebb képernyők is jól fogynak: ezeket a konyhába, illetve a hálószobába veszik - és teszik - az emberek, készülve a januári téli olimpiára.

Az osztrák elektromos kiskereskedelem az első kilenc hónapban a legnagyobb forgalmat a szórakoztató elektronikában érte el a nagy képernyőknek köszönhetően: szórakoztató elektronikai cikkekből 950 millió euró volt a bevétel. A második hely az információs technológiáé - számítógépeké és a hozzávalóké -, 840 millió eurós forgalommal. Távközlési berendezésekből - főleg mobiltelefonokból - 730 milliós, háztartási gépekből 690 milliós forgalmat értek el az osztrák kiskereskedők.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×