eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

KSH: Stagnált a lakásépítés 2008-ban

Mindössze egy százalékkal kevesebb új lakásra adtak ki építési engedélyt 2008-ban, mint az előző évben, de novemberben és decemberben már 10 százalékkal csökkent az új engedélyek száma - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Tavaly 36.000 lakás kapott használatbavételi engedélyt és közel 44.000 új lakásra adtak ki építési engedélyt.

A lakásépítések és a kiadott építési engedélyek alakulása az év első három negyedében erősen hullámozó képet mutatott, míg az utolsó negyedévben a befejezett építkezések száma 1 százalékkal, az új engedélyeké novemberben és decemberben 10 százalékkal csökkent.

Tavaly épült 1995 óta a legkevesebb - 122 - önkormányzati lakás. 2008-ban az új lakások több mint felét természetes személyek építtették többnyire saját használatra, 47 százalékát pedig vállalkozások, zömmel értékesítésre.

Az eladásra épített lakások száma 3 százalékkal esett vissza 2008-ban, és az építési formák között visszaszorult a lakóparki építkezés.

Budapesten és a nagyvárosokban a kiadott új engedélyek száma 2008-ban is jelentősen nőtt, a többi városban pedig a használatba vett lakások száma volt 14 százalékkal magasabb, mint az előző évben. A községekben viszont több mint 10 százalékkal esett vissza a lakásépítés.

A lakásépítés továbbra is a közép-magyarországi régióra koncentrálódik. Pest megyében egyötöddel több új lakást vettek használatba, mint egy évvel ezelőtt, Budapesten 9 százalékkal nőtt a kiadott új engedélyek száma.

Tavaly több mint 3700 lakás szűnt meg, 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A megszűnés oka 47 százalékban az avulás volt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×