eur:
389.42
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Problémás volt az átállás: rossz adatok a magánnyugdíjpénztári értesítőben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az APEH közös közleményben figyelmeztetett: nem biztos, hogy a magánnyugdíjpénztári értesítők egyenlege a valós helyzetet tükrözi. A PSZÁF szóvivője azt mondta: ennek ellenére abban biztosak lehetnek az érintettek, hogy a befizetésük rendben megérkezett.

A hatóságok 2007-től egy új rendszerre álltak át a magánnyugdíjpénztári befizetések és bevallások tekintetében. Míg korábban a cégeknek közvetlenül a pénztárakhoz kellett küldeniük alkalmazottaik befizetéseit, az elmúlt évtől már a befizetés és a bevallás is az APEH-en keresztül történik. Az adóhatóság egy plusz láncszemként beékelődött a tagok és a pénztárak közé.

Az átállás nem volt zökkenőmentes - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Az informatikai háttér hiányosságai miatt csúszások voltak a befizetések továbbküldésében, így a pénztárak nem tudtak mindent megfelelően lekönyvelni.

Binder István elmondta: a pénztáraknak idén június 30-ig kellett értesíteniük a tagjaikat a tavalyi befizetésekről, a kiküldött dokumentumokban azonban nem mindig a korrekt adatok szerepeltek. Mint mondta, a pénztárak ezt idén folyamatosan korrigálták, május 10-ig a lekönyvelt tételek mintegy 9 százaléka volt még problémás.

Elmondta azt is, hogy mindez nem okozott veszteséget a tagoknak.

Azoknál a magánnyugdíjpénztáraknál, ahol választható a portfolió, előfordulhat, hogy a változást mutató számok negatívak - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Binder István rámutatott azonban arra: elképzelhető, hogy a 2007-ben kezdődött technikai átállás még pluszt is hozott azoknak, akik nem tudtak időben portfolió típust választani, hiszen az ő befizetéseik így automatikusan a legbiztonságosabb befektetéstípusba került, míg a legkockázatosabb, a részvényalapú portfolió tavaly nem hozott nyereséget.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×