eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kína-szindróma: újratöltve

Egy texasi cég két új atomreaktor építésére kért engedélyt egy már működő atomerőművéhez. Az Egyesült Államokban közel harminc éve nem kértek engedélyt új reaktor építésére.

1979-ben a Pennsylvania állambeli Three Mile Island atomerőműben következett be az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb nukleáris balesete, amikor az ottani reaktor másodlagos hűtőkörének szivattyúi leálltak.

A baleset talán az egyébként várhatónál is komolyabb aggodalmakat váltott ki Amerikában, hiszen két héttel korábban mutatták be a mozikban a Kína-szindróma című filmet Jane Fonda főszereplésével, amelyben egy nukleáris szakértő arról beszélt: egy atomerőműben bekövetkező baleset végleg lakhatatlanná tenne egy Pennsylvania méretű államot.

A Three Mile Island-i reaktor részben megolvadt, és a különböző állami és szövetségi hatóságok öt napig tanakodtak, ki kell-e üríteni a környéket. Szerencsére csak nagyon kis mennyiségű radioaktív gőz szivárgott ki az erőműből, és sem az ott dolgozók, sem a környékbeli lakosság egészsége nem szenvedett mérhető károsodást.

A baleset óta az Egyesült Államokban egyetlen új atomerőmű építésére sem adtak ki engedélyt, és az addig engedélyezett 129 erőmű közül csak 53-at építettek meg.

Kedden adták be azt a kérelmet, amelyben egy texasi erőműhöz két új reaktor építéséhez kértek engedélyt. Texas az Egyesült Államok legnagyobb áramfogyasztója, és új erőművek nélkül a növekvő fogyasztás miatt két-három éven belül a minimálisan szükségesnek tekintett 12 százalék alá csökkenne a tartalék-kapacitás.

A washingtoni kormány azt szeretné, ha ismét beindulna az atomerőművek építése, mert ezek drágák ugyan, de ha egyszer felépültek, akkor a legolcsóbb áramot adják, ráadásul a nukleáris fűtőanyag ára lényegesen stabilabb, mint gázé vagy a kőolajé.

Az atomenergiát szabályozó bizottság a következő másfél évben 32 engedélyezési kérelemre számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×