eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az euró miatt jön az új forint

Egy ideig még forinttal fogunk fizetni, ezért biztonságosabbá kell tenni - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke az új bankjegyek kiadásával kapcsolatban.

Egyebek közt azért van szükség az áprilistól megjelenő új, 1000 forintos bankjegyekre, mert az elmúlt időszakban folyamatosan kitolódott az euró bevezetésének dátuma Magyarországon - közölte Járai Zsigmond. Bár a hivatalos dátum 2010, a piac mégis 2013-ra teszi a közös valuta bevezetését.

A jegybank elnöke hozzátette: a forint nyomását csak egy évvel az euró bevezetése előtt lehet abbahagyni.

Az ezrest hamisítják a legtöbben

A statisztikák szerint az 1000 forintos bankjegyet hamisítják leginkább Magyarországon, mivel ez a leggyakrabban használt címlet. Barátossy Györgyné, a pénzforgalmi és emisszió szabályozási szakterület vezetője ugyanakkor azt is elmondta: míg Magyarországon egymillió darab bankjegyre 35, addig az eurózónában 56 hamisítás jut.

A jelenleg forgalomban lévő 1000 forintost 1998-ban bocsátották ki elsőként, 2000-ben azonban újabb biztonsági elemmel látták el. 2006-ban ismét kiadnak egy új változatot, a három fajta így egyszerre lesz forgalomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×