eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Óriások házassága: Alcatel és Lucent

Újabb távközlési fúzió híre hajtja a világ telekom részvényeit: ismét napirendre került a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies öt évvel ezelőtt meghiúsult házassága.

A fúziós tárgyalások hírét mind a francia, mind az amerikai cég megerősítette, de részleteket egyikük sem hajlandó elárulni. Annyi bizonyos, hogy amennyiben az üzlet létrejön, olyan óriás születik, amelynek összesített éves árbevétele eléri, vagy meg is haladja a 21 milliárd eurót.

Az Alcatel már 2001-ben tett egy felvásárlási kísérletet, igaz, akkor csak a Lucent optikai kábel üzletágát akarta megszerezni. A Lucent ezt akkor mereven visszautasította, ezért most az Alcatel vezetői is sokkal óvatosabban fogalmaznak, és már nem felvásárlásról, hanem egyenlő felek fúziójáról beszélnek.

A hírre a párizsi tőzsdén közel öt százalékkal 13 euró 45 centre ugrott az Alcatel papírok ára.

A két telekommunikációs óriás az egyesítés után méretben megelőzné az amerikai Cisco Systems-t.

Elemzők szerint a két vállalat egyesülése erősíti az úgynevezett "triple play" - vagyis az egyazon szolgáltató által nyújtott TV, szélessávú Internet és telefonálás - világszerte terjedő tendenciáját.

Az Alcatel és a Lucent kombinált piaci értéke 28 milliárd euró lenne, ám az Alcatel vezetőinek udvarias fogalmazása dacára az elemzők nem hiszik, hogy ez egyenlő felek társulása lenne.

"Az Alcatel ma sokkal erősebb, mint volt öt évvel ezelőtt, ráadásul sokkal dinamikusabban is fejlődik, mint a Lucent" - idézte a Reuters az iparág egyik szakértőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×