INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

Fitch leminősítés, késhet az euró bevezetése

Infostart

A Fitch Ratings hitelminősítő A mínuszról BBB pluszra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát majd a döntést indokló tájékoztatón azt mondta: az euró bevezetésének reális időpontja nem 2010, hanem 2014 lehet. A miniszterelnök szerint ezzel Budapest újabb bátorítást kapott a reformok folytatásához.

A Fitch Ratings a döntést a folyamatosan rossz teljesítményt mutató költségvetéssel, és a tartósan magas államháztartási hiánnyal indokolta, amely a hitelminősítő szerint valószínűtlenné teszi a 2010-es monetáris csatlakozást.

A leminősítéssel a magyar küladósság osztályzata már két szinttel marad el Szlovákiáétól.

A miniszterelnök szerint az, hogy kedden a legnagyobb európai hitelminősítő rontott Magyarország besorolásán, azt jelenti, hogy Magyarország további ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez.

Gyurcsány Ferenc a szükséges változtatások területeit egy átfogó államreformban, az egészségügyi reform kiteljesítésében, illetve a közoktatás igazságosabbá és korszerűbbé tételében jelölte meg.

Ezeken a területeken kell dolgozni, ezeken a területeken vár ránk nagyon sok feladat - fogalmazott a miniszterelnök.

A Fidesz gazdasági kabinetje közleményében úgy vélte: a leminősítés tovább erősíti azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen éllovasból sereghajtóvá vált az ország. Félő, hogy a leminősítést újabbak követhetik, hiszen a másik két nagy hitelminősítő korábban már aggodalmát fejezte ki az óriási költségvetési hiány és a tetemes államadósság miatt.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencnek most már őszintén szembe kell néznie a gazdaság valóságos állapotával, abba kell hagynia az emberek és a gazdaság szereplőinek félrevezetését, a mellébeszélést. Ahhoz, hogy a folyamatok kedvező irányt vegyenek, gazdaságpolitikai változásra van szükség.

A Pénzügyminisztérium közleményében leszögezte, hogy az idén elsősorban azért módosult az ez évre várt államháztartási hiány, mert az Eurostat döntése nyomán megváltozott az autópálya építkezések elszámolási módja, és emiatt a deficit közel a GDP 2 százalékával emelkedett.

A kormány azonban éppen a gyors felzárkózás tovább folytatása érdekében lényegesnek tartja, hogy az autópályák tovább épüljenek. Ezt a változást leszámítva az államháztartási gazdálkodás alapvetően az eredetileg meghirdetett pályán halad.

A minisztérium szerint a konvergencia program azzal számol, hogy a következő években folyamatosan mérséklődik az államháztartási hiány, és 2008-ban olyan helyzetbe kerül a magyar gazdaság, hogy teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

A program végrehajtásával biztosítható, hogy Magyarországon az euro bevezetése 2010-ben megtörténjen.

A leminősítés hírére gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Az euró jegyzésára a korábbi 251 forint 50-70 fillérről megközeltette a 253 forintot. Kereskedők szerint londoni és németországi befektetők jelentős mennyiségű forintot adtak el.

Az új besorolás kilátása stabil, vagyis az intézet nem lát okot újabb leminősítésre a közeljövőben.

Kapcsolódó hang

Kóka János a Fitch minõsítésrõl
 
Gyurcsány Ferenc a Fitch minõsítésrõl
 
Hogyan befolyásolja a hitelfelvevõket
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018