INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az áfa csökkenése érezhető lesz az árakban

Infostart / InfoRádió
Az áfa öt százalékáról azért mondunk le, hogy az a vevőket segítse - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kedden Budapesten, amikor megállapodást írt alá a kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezetekkel arról, hogy az áfacsökkentés hatásai érvényesüljenek majd az árakban.

A miniszterelnök rámutatott: eddigi tárgyalásaik alapján a kereskedelmi életben meghatározó érdekképviseletek partnerként viszonyulnak a kormány szándékaihoz.

Hozzátette: eszközeikkel segíteni fogják, hogy "az áfacsökkentés valóban árcsökkentést jelentsen január elsejétől".

A megállapodást a kormányfő, az illetékes Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Egészségügyi Minisztérium (ICSSZEM) államtitkára, valamint hét kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezet képviselője írta alá a Parlamentben.

Gyurcsány Ferenc a szervezeteket arra kérte, hogy ne fenyegetéssel, hanem segítséggel és tájékoztatással működjenek együtt az "új árrend kialakításában".

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy vélekedett, hogy a multinacionális cégekkel ellentétben "sok kis- és közepes vállalat úgy véli, az áfakülönbséget lenyelve javítja majd jövedelmezőségét". Az elnök szerint ez tovább nyitná az árollót, és rontaná a kkv-k pozícióját.

A verseny mindenképpen kikényszeríti majd az árcsökkentést - jegyezte meg.

Az elnök ismertetése szerint a lépés számításaik alapján mintegy 400 milliárd forintot, a vállalatok beszerzési költségeit érinti majd, ugyanakkor 1,5 százalékkal javítja jövedelmi helyzetüket.


A megállapodást az MKIK mellett aláírta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ), a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Kereskedelmi és Szolgáltatási Szekciója (VOSZ KSZSZ).


A megállapodás szövege szerint a szervezetek részt vesznek a monitoring rendszer kialakításában, és 2006. első félévének végén elemzik a lépés hatásait.

A címlapról ajánljuk