eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin

Veszélyes, hogy a gyermeket is az ellátandó feladatok közé sorolják

A dolgozó brit édesanyák naponta mindössze nyolcvanegy percet töltenek együtt aktívan a gyermekeikkel. A családvédő szervezetek szerint, ha a gyerekek túl sokat vannak a szüleik nélkül, az veszélyezteti az érzelmi fejlődésüket. A pszichológusok azonban úgy vélik, nem annyira a gyermekkel töltött idő mennyisége, inkább a minősége fontos.

A mennyiség és a minőség is fontos - foglalta össze véleményét a felméréssel kapcsolatban Tari Annamária. A pszichoterapeuta szerint a brithez hasonló a magyar helyzet is, de világszerte jellemző, hogy a szülők egyre kevesebb időt töltenek a gyerekeikkel.

A szakértő úgy véli: szinte mindegy, hogy milyen életkorú a gyerek, a megfelelő érzelmi fejlődéséhez együtt kell lennie a szüleivel. A közös időtöltés pedig akkor jó, ha a családtagok valóban odafigyelnek egymásra, kommunikálnak egymással.

A legnagyobb probléma ma, a XXI. század fogyasztói társadalmában az, hogy a szülők praktikusságra törekszenek: az válik a legfontosabbá, hogy hányast hozott a gyerek az iskolából, vagy hogy be van-e pakolva a táskája. "A legnagyobb veszély az, hogy a gyereket is az ellátandó feladatok közé sorolják" - mondta Tari Annamária.

A pszichoterapeuta szerint az anyák nagy része törekszik arra, hogy minőségi időt töltsön a családjával, ám a saját életükben előforduló szorongások, feszültségek sokszor meggátolják őket abban, hogy a gyerekek felé fordulhassanak: hogy megtarthassák munkahelyi státuszukat, vagy tovább is lépjenek, több energiára van szükségük, amit ösztönösen onnak vesznek el, ahonnan tudnak.

Ez egy olyan banánhéj, amire, ha rálép a szülő, a gyerek óhatatlanul megérti, és nem fog a problémáiról beszélni - fejtegette Tari Annamária, megjegyezve: egy szülőnek ugyanakkor nem lehet más fontosabb, minthogy a gyermekét különösebb pszichés problémák nélkül indítsa útnak az életben.

Meghökkentő adatok

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által 21 vezető ipari országról készített jelentésből nem csupán az derül ki, hogy a dolgozó brit anyák naponta másfél órát sem töltenek aktívan gyermekeikkel, hanem az is, hogy az otthon maradók ennek csaknem dupláját, 155 percet fordítanak közös étkezésre, játékra vagy a fürdetésre. A dolgozó ír anyukák 150, az ausztrálok 137 percet töltenek naponta a gyermekeikkel, és az amerikai, kanadai, olasz, svéd és spanyol édesanyák is jócskán lekörözik a briteket.

A szakemberek azt vizsgálták, mennyi időt szenteltek a szülők naponta a kizárólag a gyermekeikkel töltött tevékenységeknek. A briteknél a vizsgálat a hétvégékre is kiterjedt, így a hétköznapokon valószínűleg még 81 percnél is kevesebb ideje jut a dolgozó anyukáknak a gyerekekre.

Összességében a dolgozó apukák szerepeltek a legrosszabbul, ők ugyanis hét közben mindössze 43 percet, és a munka nélkül telt napokon is csak átlagosan 63 percet töltenek együtt aktívan a gyerekeikkel.

A jelentés szerint mind a 21 országban egyértelműen megoszlottak az anyai és apai gondoskodás körébe tartozó tevékenységek. A dolgozó édesanyák anyai kötelességeinek 60 százalékát a konkrét fizikai gondoskodás körébe tartozó öltöztetés, etetés, pelenkacserélés és az egészségügyi ellátás teszi ki, míg az apukák inkább tanulnak, olvasnak, vagy játszanak a csemetékkel.

Az elmúlt két évtized során a szigetországban drámaian visszaesett a gyermeknevelés miatt otthon maradó édesanyák száma. A munkavállaló korú nők közül csupán kétmillió a főállású családanya, és több mint 13 millióan tartoznak az aktívan dolgozók közé.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×