eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Bock József: "Az árak csökkentésén kell gondolkodnunk"

Az idei év kevés napsütése és rengeteg esője túl sok vízzel telítette a szőlőszemeket, fertőzéseket okozott, gondolkodóba ejtette a szőlészeket és ősszel szaporította a borászok ősz hajszálait is. A villányi vörösborfesztivál forgatagában, pohárral a kezében kérdeztük Bock Józsefet.

Milyen tapasztalatokat szereztek eddig a szüretről Villányban?

Mi a termés 40-50 százalékát leszedtük. A portugieser jól viselkedett, ott már a leengedés is megtörtént és az első ijedtség után megnyugodhattunk: szép, egészséges szőlőnk lett és jó, gyümölcsös bort várunk belőle. Néhány fajtánál épp folyamatban van a szedés és a feldolgozás, de akad olyan is, amihez még nem nyúltunk. A cabernet fajták behozatala akár novemberre is áthúzódhat. Én nagyon bízom abban, hogy tudunk várni, néhány milliméter eső még nem riaszt meg minket, az előrejelzésekre hagyatkozunk, megvárjuk a száraz napokat.

Milyen minőségű a termés? Jogosak a mennyiséggel kapcsolatos aggodalmak?

Válogatott szőlőt hoztunk be, jó a minőség, bár csúcsévjáratról nem beszélhetünk. Jó közepes lesz a 2010-es év. Mennyiségben ezen a vidéken nincs probléma, mert nálunk az augusztus a terméskorlátozásról szól. Ekkor levágjuk a beteg fürtöket, ezt most is megtetettük, így szerencsére legfeljebb 10 százalékos visszaesésről tudunk beszélni. Ahol a gombabetegségek nagyobb kárt okoztak, ott előfordulhat, hogy nem is lesz mit szüretelni, vagy csak nagyon keveset. Rossz példa sajnos a kadarka, 1500 tőkéről 50-60 kg-ot szedtünk le, valószínű, hogy egy nappal később mentünk be, mint kellett volna.

Hogyan sikerült itt hamarabb megállítani a peronoszpóra-fertőzést?

Villányban előrébb voltunk a virágzással, ez volt a szerencsénk. Pünkösdkor, mikor jött az első jég, akkor már bogyós fürtök voltak a tőkéinken, így a védekezés is könnyebb volt. A másik dolog, hogy itt nem volt olyan mennyiségű csapadék, hogy ne tudtunk volna bemenni a szőlőbe. Nálunk 25 hektáron biotermelés folyik, erősen korlátozott azon szerek száma és hatásfoka, melyekkel itt dolgozhatunk, mégis sikerrel jártunk.

Drága a szőlő, drága lesz a bor?

Drágulásról szó sem lehet. Itthon inkább az árak csökkentésén kell gondolkodnunk.

Biztos, hogy a pénztárca nagyban meghatározó, de beszélhetünk egyáltalán itthon borkultúráról?

Igen, sőt kell róla beszélnünk! Az elmúlt 20 évben nagyon sokan megtanulták a borfogyasztás és kóstolás fortélyait. Ahogy mi, termelők tanuljuk a készítést, úgy tanulnak a fogyasztók is. Persze vannak nagy kritikusok kis tudással, akik még a rossz dugóért is a borászt vonják felelősségre, ezt tolerálni kell.

Változatlanul túl sok a külföldi bor itthon és kevés a magyar külföldön?

Rengeteg külföldi bor van Magyarországon, a multik nagyon sokat hoznak be a tengerentúlról, és sok kerül be az unióból is, anélkül, hogy megvizsgálnánk. Azt szeretnénk, ha a magyar borok foglalnák el a hazai üzletek polcait, de ehhez az importot ugyanolyan szigorúsággal kellene ellenőrizni, mint ahogy azt velünk teszik. A legveszélyesebb persze a folyóborok kezelése, ezen a területen lenne a legfontosabb a szigorítás.

A mi borunk külföldön nagyon kemény ellenfelekkel találkozik, s ahhoz, hogy ismertté váljon, sokkal nagyobb marketingmunkára lenne szükség. Célállomásokat kell kijelölni, például Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Oroszország lehetne ilyen. Itthon rengeteg borfesztivál van, jó lenne, ha a közszolgálati csatornák tudósítanának néhányról, bemutatnák, mi is történik a rendezvényeken. Persze kell a pénz is és kellenek a jó szakemberek a marketinghez, de egy 10 perces műsor már ezek nélkül is célt érhet. Sajnos, inkább a negatívumok terjednek maguktól, a jó dolgokról nem beszélünk.

Ezzel kapcsolatban számíthatunk a borászok összefogására vagy ez teljes egészében az állam feladata?

A borászok évek óta fizetik a marketingköltséget, erről viszont visszafelé, az Agrármarketing Centrum részéről korábban semmilyen tájékoztatás nem érkezett. Egy időre elmaradtak a pályázati lehetőségek is, a korábbiak sem voltak egyértelműen követhetők. Szerintem, az általunk befizetett összeget ki kéne szélesíteni minden magyar bor támogatására, és felhasználni a magyar bor magas szintű hirdetésére. Csak ettől várhatjuk a pozitív változást. Borvidékeinkről, szüretről, magyar borokról kell beszélni, ehhez ételt ajánlani, példát venni Németország, Ausztria marketingtevékenységéről.

A kis borászatoknál még szűkebb a keret. Õk hogy élik túl a válságos éveket?

A kis borászatok is eléldegélnek, persze nehezebben. Itthon inkább a szőlőtermelők szembesülnek sok problémával, a rizikó nyolc hónapon keresztül az övék. Előfordulhat, hogy földjük kedvezőtlen fekvése teljes vesztüket okozza. Ez csak akkor fog változni, ha a magyar bor lehetőségei javulnak.

Ezt a javulást kezdhetnénk szűkebb körben, itthon is. Mit iszik a magyar?

Az olcsót. Ha van olcsó chilei, vagy argentin bor, azt választja és nem a magyart. Nyugaton ez nem így működik. Itthon az ezer forint alatti palackokra van a legnagyobb igény, ezért is nagyon fontos, hogy ebben a kategóriában is gondos legyen a borkészítés. Nem szabad éretlen szőlőt leszüretelni, ez a legfontosabb. Ha ezt betartjuk, fegyelmezettebbek vagyunk, szigorúak önmagunkhoz, akkor megvan az esélyünk jó bort kapni. Én fegyelmezett vagyok és kritikus, hozzánk beteg szőlő nem kerül be.

Szerző: Bánlaki Stella Dalma

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×