eur:
399.68
usd:
364.3
bux:
74251.22
2024. október 8. kedd Koppány
arany ékszer karkötő
Nyitókép: Pixabay

Váltottak a befektetők, három kedvencük lett

Jelentősen növekedett a befektetők körében az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés, miközben az ingatlan- és más hagyományos befektetési formák népszerűsége visszaesett a BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe szerint. Érdekes új trendet hozhatnak a Z generációs fiatalok.

Átfogó felmérés keretében vizsgálta a BÁV ART a magyar lakosság műtárgypiacról, műtárgyak hozamáról alkotott képét, illetve megtakarítási szokásait és befektetési hajlandóságát - közölték.

A műtárgybefektetési index szerint a válaszadók többsége anyagi helyzetének javulásáról számolt be az elmúlt két évben, és egyre többeknek van megtakarítása. Jelentősen nőtt a befektetési hajlandóság is: a válaszadók több mint fele befektetné a pénzét, ha 1 millió forint extra bevételhez jutna.

  • Az előző évhez képest nőtt azok aránya, akik kockázatmentes, forintalapú megtakarításokat választanak, különösen az állampapírok iránti érdeklődés emelkedett.
  • Az arany, ékszer és műtárgyak iránti kereslet szintén folyamatosan nőtt,
  • míg a hagyományos befektetések - mint az ingatlan, a részvény és a kötvény - stagnáltak vagy veszítettek vonzerejükből.

A BÁV ART műtárgybefektetési indexe szerint az elmúlt négy évben az arany ékszerek és a műtárgyak népszerűsége folyamatosan növekedett. A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy ezek az értéktárgyak az elkövetkező öt évben legalább az infláció mértékével növelik majd az értéküket, míg több mint 40 százalékuk infláció feletti hozamot remél.

A műtárgyvásárlás iránti nyitottság különösen a fiatal generációk körében figyelhető meg:

a 27 év alatti Z-generációs válaszadók csaknem fele tervezi, hogy az elkövetkező egy évben műtárgyat vásárol, ami új trendeket indíthat a befektetési piacon

- írják.

A vásárlók között továbbra is nagy az a érdeklődés az ékszerek, festmények, órák és egyéb művészeti alkotások iránt, amelyeket értéktartó befektetésként kezelnek. Ugyanakkor idén először átvették az ékszerek a vezetést a festmények előtt, és nőtt az órák népszerűsége. A válaszadók 59 százaléka leginkább ékszert, 53 százalékuk festményt, 34 százalékuk órát vásárolna. A megkérdezettek 89 százaléka legalább egy aukciósházról hallott már, és legismertebb aukciósházként a BÁV ART-ot jelölték meg.

A tájékoztató idézi Fertőszögi Pétert, a BÁV ART művészeti igazgatóját, aki szerint az aukciósházaknak még mindig nagy jelentőségük van, annak ellenére, hogy számos műtárgyat akár már online is meg lehet vásárolni. Műtárgyvásárlás esetén a válaszadók 33 százaléka független műtárgyszakértőre hallgatna, az aukción történő vásárlás előtt pedig 70 százalékuk tartja fontosnak, hogy az adott tárgyat előzetesen megnézhesse az aukciós kiállításon - hangsúlyozta a művészeti igazgató.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagyot fordult a világ, retteghetnek a kötvénybefektetők

Nagyot fordult a világ, retteghetnek a kötvénybefektetők

Az elmúlt hetekben nagyot emelkedtek a fejlett és fejlődő kötvénypiaci hozamok éppen egy olyan helyzetben, amikor már mindenki legyőzöttnek tekintette az inflációt, és a növekedés került középpontba. Vajon ez csak egyszeri fellángolás, vagy új kötvénypiaci trendek indultak el globálisan és hazánkban is? Mutatjuk az okokat és a lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×