eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Légiutas-jogok a hamufelhő miatti vis maior esetén

Utasok milliói rekedtek Európa repülőterein az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt elrendelt légtérzár következtében. A légitársaságok kötelesek visszatéríteni a jegyek árát, kártérítést azonban nem fizetnek.

Nem lehetett előre látni a jelen helyzetet és nem a légitársaságoktól függ, hogy mikor és hogyan lehet elhárítani az akadályozó tényezőket, így abszolút vis majorról beszélhetünk - mondta az InfoRádiónak a határokon átnyúló panaszok kezelésével foglalkozó Európai Fogyasztói Központ magyarországi irodájának jogásza, Krajcsik Szilvia.

A járattörlésre vonatkozó európai uniós rendelet alapján, a légitársaságoknak gondoskodniuk kell a légi utas jogok biztosításáról. Tájékoztatni kell az utasokat a jogaikról és a lehetőségeikről, illetve, hogy mikor tudják folytatni az útjukat. Fel kell továbbá ajánlani a választás lehetőségét, hogy: egy későbbi időpontban - amikor már megnyitják a légteret - akarnak tovább utazni vagy elállnak a további úttól és visszakérik a repülőjegy árát. Akik az átfoglalás mellett döntenek, azoknak a fogyasztóknak gondoskodniuk kell az ellátásáról és a szállásukról. Akik viszont visszakérik a jegyük árát, azoknak hét napon belül vissza kell téríteni azt a jogszabály szerint. Egyéb kártérítési kötelezettsége viszont nincs a légitársaságoknak vis major esetén.

Aki utazási irodán keresztül foglalt, az ilyenkor következmények nélkül elállhat a szerződéstől, hiszen nem a fogyasztó hibájából kell lemondani az utazást.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×