INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szakuraünnep az ELTE Füvészkertben

Infostart / InfoRádió
Virágba borultak a japán cseresznyefák az ELTE Füvészkertben Budapesten, a hétvégén tehát kezdetét veszi a Szakuraünnep, azaz a cseresznyevirágzás üdvözlése.

A hosszú tél és a hirtelen jött tavasz miatt idén a szakura cseresznyefák a szokásosnál korábban, Húsvét után virágozni kezdtek. Az ELTE Füvészkertben évente megrendezett Szakura ünnep mindig az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az ohanamihoz kapcsolódik.

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók - a japán szokásokhoz hasonlóan - takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, és gyönyörködhetnek a virágzó fákban.

A közönséget szombaton és vasárnap japán témájú fotókiállítással várják, de lesz japán kalligráfia-bemutató, origami-hajtogatás és kézműves-foglalkozás.

Szombaton a japán Ohara Ikebana Iskola mestere vezetésével ikebana-bemutatót rendeznek. A programon részt vevők örökbe fogadhatnak szakurafákat, autentikus japán teát kóstolhatnak és a haikuversenyre érkezett alkotásokat is elolvashatják.

A virágnéző ünnepségeket Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak.

Ezt a pár napot a japánok alaposan kihasználják: kivonulnak egy közeli parkba vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, ételt és italt visznek magukkal, esznek, isznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

A cseresznyevirágzás látványosságát kiemeli, hogy a lombfakadás előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi.


A címlapról ajánljuk