Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha gyorsabban akar gondolkodni, sportoljon!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás javítja az agyi funkciókat és segíti a gondolkodást - állítja egyesült államokbeli kutatók.

Az észak-karolinai Duke University munkatársai 124, magas vérnyomással küzdő felnőtt ember vizsgálatával készítettek felmérést. A résztvevők átlagosan 52 évesek voltak, és jelentős súlyfölösleggel küzdöttek.

A James Blumenthal pszichológus professzor által vezetett kutatás szerint - amelynek eredményeit a Hypertension című szaklapban publikálták a tudósok - a mozgás mennyisége és az étrend jelentős hatással van a kognitív funkciókra: a központi feldolgozó funkcióra, a tanulásra, a pszichomotoros gyorsaságra.

Maga a tanulmány is azért készült el, mert már korábbi felmérések is azt feltételezték: segítheti például a tanulást az, ha valaki sportol.

A résztvevőket egyébként nem drasztikus tornának vetették alá: hetente háromszor harminc percen át kellett edzeniük. A vizsgálat négy hónapon át tartott.

Ennek során kiderült, hogy a fizikai aktivitás közvetlen hatást gyakorol az agysejtekre: olyan neorukémiai változásokat eredményez, amelyek stimulálják az agysejtek kapcsolatát más agysejtekkel, de a változás hozzájárul új agysejtek létrejöttéhez is.

Ráadásul az edzés megfelelő étrenddel kombinálva jelentősen hozzájárult a súlycsökkenéshez, és mérsékelte a vérnyomást.