eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Ha gyorsabban akar gondolkodni, sportoljon!

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás javítja az agyi funkciókat és segíti a gondolkodást - állítja egyesült államokbeli kutatók.

Az észak-karolinai Duke University munkatársai 124, magas vérnyomással küzdő felnőtt ember vizsgálatával készítettek felmérést. A résztvevők átlagosan 52 évesek voltak, és jelentős súlyfölösleggel küzdöttek.

A James Blumenthal pszichológus professzor által vezetett kutatás szerint - amelynek eredményeit a Hypertension című szaklapban publikálták a tudósok - a mozgás mennyisége és az étrend jelentős hatással van a kognitív funkciókra: a központi feldolgozó funkcióra, a tanulásra, a pszichomotoros gyorsaságra.

Maga a tanulmány is azért készült el, mert már korábbi felmérések is azt feltételezték: segítheti például a tanulást az, ha valaki sportol.

A résztvevőket egyébként nem drasztikus tornának vetették alá: hetente háromszor harminc percen át kellett edzeniük. A vizsgálat négy hónapon át tartott.

Ennek során kiderült, hogy a fizikai aktivitás közvetlen hatást gyakorol az agysejtekre: olyan neorukémiai változásokat eredményez, amelyek stimulálják az agysejtek kapcsolatát más agysejtekkel, de a változás hozzájárul új agysejtek létrejöttéhez is.

Ráadásul az edzés megfelelő étrenddel kombinálva jelentősen hozzájárult a súlycsökkenéshez, és mérsékelte a vérnyomást.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×