Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csókási csodabor Vili papától

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Thummerer Vilmos sokakat elkápráztatott az Egri borvidék budapesti bemutatóján, most debütáló 2006-os Válogatás sorozatának tagjairól vélhetően sokat hallhatunk még. Akik a szombatjukat a Magyar Tudományos Akadémián töltötték, sok jó borral találkozhattak: Gál Lajos például egy régi-új fajtával, a mézessel aratott elismerést.

A borkedvelők szombaton a Magyar Tudományos Akadémia épületébe látogattak el, az Egri borvidék 27 pincészetének bemutatkozása az MTA klubjába és könyvtárába szólította az érdeklődőket.

Gondolatok a könyvtárban

Az egri borok tudományos vizsgálata sokak kíváncsiságát felkeltette, így mozdulni is alig lehetett az egymásba nyíló patinás termekben. Az InfoRádió bormagazinjának (Hordóminta) tudósítója azt tapasztalta, hogy a könyvtárszobában még vannak apró rések, így sikerült besurranni a sarokba, az ógörög szótárak közelébe, ahol éppen Thummerer Vilmos kínálta borait.

Õt Vili papa néven tisztelik igen régóta a borkedvelők, hiszen a legelsők között jelent meg palackos borokkal a piacon az 1990-es években. Vili papa Cuvée, Tekenőháti Merlot, Bikavér, Királyleányka... sorolhatnánk a legendás borokat, de ne soroljuk, mert az Akadémián bemutatkoztak az új legendák.

A 2006-os Válogatás sorozat négy tagja, de a négyből legalábbis három alkalmas lehet arra, hogy kiverje a biztosítékot. A nagy triót a Cabernet franc, egy fantasztikus Syrah és a Cabernet sauvignon alkotja.

Syrah

Számomra a Syrah adta a legnagyobb élményt: gazdagság és bujaság, de minden túlzástól és kivagyiságtól mentesen, mesés kávéházi zamatok (tejeskávé, csokoládé), de nem tölgyfahordótól, sokkal inkább a szép fajtajellegnek köszönhetően. Az ízek sokaságában a keleti fűszerek hangulata is megjelenik, a bor összképét bársonyosság, lágyság, gömbölyűség jellemzi. Igen nagy élmény, minden vörösborrajongónak érdemes megismerkedni vele, a syrah fajta kedvelőinek pedig nyilvánvalóan kötelező gyakorlat.

Néhány adat Thummerer Vilmos 2006-os Syrah boráról:

Termőhely: Csókás dűlő. Ez a termőhely Noszvaj mellett, a Tekenőhát dűlő közelében található. A Csókásból lesz "csóka" is, hiszen Vili papa nem hagyta ki a poént és telepített csókaszőlőt is ebbe a dűlőbe.
Mennyiség: 6000 palack
Fogyasztói ár: 3700 - 4000 forint. Annak ismeretében, hogy az elmúlt évek közkedvelt Syrah tételei közül nem egynek az ára 6-8000 forint, vagy még annál is több, ezt nyugodtan kinevezhetjük jó ár-érték aránynak.

Cabernet franc

Másik kedvencem a Cabernet franc volt ebből a sorból. Élénkség, vibrálás, komoly tartalom nehézkesség nélkül: ez a bor is "nagyon ott van". Remek harmónia, mondani sem kell, hogy a tölgyfahordós jegyek túlburjánzása itt sem zavar bele a képbe.
Termőhely: Juhszalagos dűlő, Novaj.
Mennyiség: 10000 palack
Fogyasztói ár: 3200 forint körül.

Cabernet sauvignon

Vili papa erre a borra is igen büszke, és joggal. Legfontosabb jelző itt szintén a harmónia, amely ráadásul úgy valósul meg, hogy ez egy telt, komoly, veretes bor.
Termőhely: Juhszalagos dűlő, Novaj.
Mennyiség: 4000 palack
Fogyasztói ár: 3200 forint körül.

Mézes bemutatkozás

Bikavérek, olaszrizlingek, kadarkák, pinot noir... Számos izgalmas egri bor jelent még meg az Akadémián. Gál Lajos asztalánál a Tóbérc Olaszrizlingről ismét megállapíthattam, hogy kivételes darab. Finom ásványossága nagy kihívás a tokaji, somlói, balatoni rizlingeknek. Az itt kóstolható szép vörösök sorában emlékezetes például a kadarka. Felbukkant egy régi fajta, a mézes is. Gál Lajos Mézesének szolid maradékcukor-tartalma gondoskodik arról, hogy a bor olyan élményt nyújtson, amilyen a neve alapján várható.

Mind a 27 pincészet asztalához nehéz lett volna eljutni, ehhez az idő kevés volt, az embermennyiség pedig sok. Néhány finomságot azonban sikerült még levadászni. Simon József alkotásai szintén kiemelkedtek a kavalkádból, miként Dula Bence Kadarkája és 2002-es Bikavére. Egy másik kadarka is emlékezetes volt: a Kutatóintézet 0,5 literes palackba töltött 2007-es Kadarka borát muszáj volt többször is vizsgálat tárgyává tenni, és nem kizárólag portóis hangulata miatt.

Az Orsolya pincénél a Pinot noirt szerettem nagyon, Bolyki Jánosnál a 2007-es Hárslevelűt (Meta Théma, szintén 0,5 literes palack), és a beszámoló végére, zárásként következzen újra egy izgalmas száraz fehérbor, a remek 2008-as Olaszrizling a Juhász testvérek pincéjéből.