Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Somogyba és Baranyába már ne induljon el hólánc nélkül!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Somogyban kitették a \"hólánc használata kötelező\" táblákat a 67-es úton, mivel rövidesen nagy mennyiségű hó várható a térségben - közölte szerdán kora este Kőszegi András, a Magyar Közút ügyeletese. Több helyen kitették a táblákat Baranyában is.

A táblákat a 67-es úton Zselicszentpál és Antalszállás között helyezték ki, s a rendelkezés akkor lép érvénybe, ha nagy mennyiségű hó esik, a haladó járművek, illetve az elakadó gépkocsik akadályoznák a hóeltakarítást - mondta az ügyeletes.

A Somogyban most kihelyezett táblák a teherautókra és a személygépkocsikra egyaránt vonatkoznak.

Az előrejelzések szerint nagy mennyiségű, akár 25 centiméter hó várható a dél-dunántúli térségben az elkövetkező 24 órában.

A társaság hókotróik már szerdán kora este is folyamatosan dolgoztak, a bérgépek pedig készenlétben állnak - mondta Kőszegi András, hozzátéve: egész éjjel takarítják az utakat.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a 67-es úton a közlekedési szempontból kritikus simonfai és a Somogy Baranya határán fekvő antalszállási emelkedőn, ha az időjárási viszonyok ezt indokolttá teszik, a rendőrök ellenőrizni fogják a hólánc használatát, és visszafordítják majd az ezzel nem rendelkező autósokat.

Kemény Gábor, a Kaposvári Rendőrkapitányság vezetője közölte: a kapitányság illetékességi területén a rendkívüli időjárásra való tekintettel megkettőzték a szolgálatban lévő rendőrök számát. Szerda és csütörtök éjjel 24 rendőr áll szolgálatban, négy terepjáróval tudnak a bajbajutottak segítségére sietni.

A rendőrkapitány azt kérte, hogy csak az keljen útra, akinek feltétlenül el kell indulnia. Õk vigyenek magukkal hóláncot, meleg italt és takarót, a gépkocsiban pedig legyen elegendő mennyiségű benzin, hogy elakadás esetén fűteni tudjanak. Ha elakadnak, akkor hívják a Kaposvári Rendőrkapitányság ügyeletét a 112-es telefonszámon.

Veszély Baranyában is

Baranyában is több helyen kitették a "hólánc használata kötelező" táblákat, mivel csütörtök hajnalra 25-30 centiméter hó várható a térségben. A táblákat az 56-os főút 23-as és 26-as kilométerénél, a 6-os főúton Hidasnál és Mecseknádasdnál, a 66-os úton Gödrénél, valamint a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es út egyes szakaszain helyezték ki. Mindemellett már a magyar-horvát határnál, a barcsi határátkelő belépő oldalán is hólánc használatára figyelmeztet a tábla.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Baranyában délután óta csak néhány centiméternyi hó esett, de csütörtök hajnalra 25-30 centiméterre is vastagodhat. Egyelőre sehonnan sem jeleztek elakadást vagy balesetet, de a mellékutak már nehezebben járhatók - mondta az ügyeletes. Tájékoztatása szerint folyamatosan tisztítják a megye útjait.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal.

A pécsi polgármesteri hivatal közleményben figyelmeztetett: a baranyai megyeszékhelyen a hó eltakarításával és síkosságmentesítéssel megbízott cégek csütörtök reggelig a főközlekedési útvonalakat és a tömegközlekedés által használt utcákat megtisztítják. Az erős szél miatt azonban mindezek ellenére fennakadások várhatók a közlekedésben.