eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nyílt törése van a Magas-Tátrában lezuhant magyar hegymászónak

Mindkét lábát eltörte a legismertebb magyar hegymászó, Erőss Zsolt, aki a Magas-Tátrában szenvedett balesetet. A Mount Everest első magyar megmászójának két társa volt. Egyikük súlyos, a másik könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor lezuhantak egy 150 méter magas falról. A hegyimentőket ők értesítették mobiltelefonon.

A szlovákiai Magas-Tátrában szombaton megsérült három magyar hegymászó közül ketten vannak még a poprádi kórházban és várhatóan kedden hozzák őket Magyarországra.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője az InfoRádióban elmondta: a Mount Everestet korábban megjárt Erőss Zsolt mindkét lába eltörött, egyik társának csigolya-, valamint váll- és fejsérülése van, de a harmadik hegymászó már elhagyhatta a kórházat.

Kollár Lajos úgy tudja: Erőss Zsolt két társát biztosította, amikor azok lezuhantak és magukkal rántották.

A három hegymászó mintegy 150 métert zuhant, majd betemette őket a hó. A korábbi tájékoztatás szerint egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőket, miután sikerült kiszabadulniuk.

A havazás és az erős szél miatt nem helikopter, hanem 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult értük.

Kollár Lajos elmondta azt is: Erőss Zsoltnak nyílt törése van, egyelőre nem tudható, hogy sérülése maradandó-e.

A Kopki nevű hegygerincen, a Sárkány-völgyecske felé ereszkedés közben balesetet szenvedett magyar hegymászóknak volt biztosításuk, ezért nem nekik kell kifizetni a mentési költségeket - mondta Szerencsés János kassai magyar főkonzul.

Hozzátette: évente 10-15 halálos baleset történik Szlovákia hegyeiben - tette hozzá a főkonzul. Ez a baleset veszélyes terepen történt, ám a hegymászók profik voltak. Elmondta azt is: jelenleg 2-es fokozatú lavinaveszély van a Magas-Tátrában - ekkora volt a baleset idején is -, az 5-ös fokozatú skálán, azaz ilyenkor már nagyon óvatosnak kell lenni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×