eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A férgek hiánya okozza betegségeink jó részét?

Idén tavasszal az új típusú influenza jelenti a jéghegy csúcsát azon betegségek között, amelyek rettegésben tartják az emberiséget. Eközben az Egyesült Államokban félpercenként diagnosztizálnak egy halálos daganatot. Vajon betegebb-e az emberiség, mint bármikor a történetében? Vagy éppen hogy jobban van?

Mindkét kérdésre igen a válasz. Miközben az emberek sokkal tovább élnek, mint bármikor a történelemben, a rájuk leselkedő betegségek száma hatalmas méreteket öltött, és minden eddigi adatot túlszárnyal. Eget rengető mennyiségben foglalkoznak az orvosok diabéteszes és elhízott emberekkel, de meglepő módon olyan betegségek kezelésével is, mint a szénanátha.

Az egyik lehetséges ok napjaink betegségeire a túlzott higiénia, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás, valamint a szervezetben lévő férgek hiánya is.

Egyre tovább élünk

A várható élettartam ugyanakkor hatalmas mértékben növekedett a XX. század folyamán. Miközben 1900-ban a születéskor várható élettartam a világon átlagosan 36 év volt a férfiaknál és 38 a nőknél - az adatot a gyakori gyermekhalandóság rontotta jelentősen -, addig a mára ez átlagosan 67 évre emelkedett.

1900-ban mindössze egyetlen ország volt a világon, ahol a statisztika szerint 10 gyermekből több mint 9 megélte első életévét, mára azonban a vizsgálatba bevont 187 országból 168-ra igaz ez. Mindez köszönhető a megfelelő táplálkozásnak és a közegészségügyi rendszerek kialakításának.

A Yale Egyetem egészségügyi történésze, Naomi Rogers szerint a Föld mai népessége sokkal egészségesebb, mint az elődei voltak. Korábban világszerte a vezető halálokok között a fertőző betegségeket tartották számon, de az 1950-es években ez megváltozott: a betegségek között nem a fertőzések, hanem a krónikus panaszok váltak halálossá vagy tették munkaképtelenné az embereket, és rontottak jelentősen az életminőségükön - és ez egyre inkább jellemző a nyugati társadalmakra.

A fertőzések innentől kezdve főleg a harmadik világban élőknek okozták a fő problémát, miközben a nyugati emberek jórészt mentesültek, egyedül a HIV '80-as és '90-es évekbeli terjedése okozott zavarokat. Rogers szerint a nyugati emberek már-már elhitték, hogy őket nem fenyegethetik járványok, ezért éri őket sokkszerűen a mostani, új típusú influenza megjelenése.Arra azonban nem figyeltek fel, hogy a krónikus betegségek olyan számban vannak jelen az emberek, és már a gyermekek körében is, amely legalább olyan veszélyes lehet, mint egy súlyos járvány. A gyermekkori elhízás aránya például megnégyszereződött az elmúlt három évtizedben - a XX. század elején pedig szinte ismeretlen jelenség volt -, míg az asztmások kétszer akkora arányt tesznek ki, mint 1980-ban.

Mindez a környezet és az életmód megváltozásának köszönhető. Ahogy rámutatott, kutatások igazolják azt is, hogy egészségesebb gyermekeket hoznak világra azok az anyák, akiknek a lakókörnyezetében nincsenek gyorséttermek, mint azok, akik ki vannak téve ilyen csábításnak. Az egészségügyi történész szerint így manapság a legnagyobb veszélyt a társadalom jelenti számunkra.

Számos betegséget az immunrendszer rendellenes működése vált ki, ilyen például az allergia, amely az Egyesült Államokban minden negyedik ember életét keseríti meg, miközben vannak a világon olyan országok, ahol ezt egyáltalán nem ismerik. A higiénia tehát - amely hozzájárult a fertőző betegségek megelőzéséhez és leküzdéséhez - krónikus betegségeket váltott ki.

Szükségünk van férgekre

Manapság minden eddiginél kevesebb ember szervezetében vannak jelen a férgek. Korábban, ha csak időszakosan is, de minden ember szervezetében kimutatható lett volna élete során valamilyen féreg, mivel azok folyamatosan jelen voltak az emberek környezetében, hiszen a legtöbben állatok között éltek, még a városiak is lovon vagy lovashintón közlekedtek.

A Massachusettsi Egyetem orvosi karának gasztroenterológusa, Joel Weinstock elmélete szerint azzal, hogy az orvostudomány féregtelenítette az emberiséget, jelentős csapást mért az immunrendszerre. A férgek - bár irtózunk tőlük és küzdünk ellenük - kordában tartják az immunrendszer válaszait. Hiányukban a szervezet védekezőrendszere néha olyankor is akcióba lép, amikor nem kellene, így okoz kellemetlenséget sok embernek. Mint mondta, a modern ember egyik legnagyobb problémája az, hogy nem tud különbséget tenni a szükséges és a felesleges, esetleg túlzott higiénia között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×