eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hónapokkal hosszabbítja meg az életet a tisztább levegő

Átlagosan öt hónappal tovább élnek az emberek azokban az amerikai városokban, ahol az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a légszennyezettség. Vannak azonban olyan települések is, ahol akár 10 hónapot is jelenthet a tisztább levegő - derült ki egy felmérésből.

A New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban publikált kutatás 51 város légszennyezettségének adatait és lakosainak várható élettartamát hasonlította össze. A kutatók az 1980 és 2000 közötti húsz éves periódust vizsgálták.

Az eredmények szerint az amerikaiak napjainkban 2,72 évvel élnek tovább, mint a nyolcvanas években. A felmérés készítői úgy vélik, ez 15 százalékban a levegő tisztulásának köszönhető.

A levegőben található szennyezőanyagok mérete rendkívül kicsi, a 2,5 mikrométernél is kisebb részecske (PM 2,5) akkora, mint egy hajszál átmérőjének a huszada. Ezek az anyagok a tüdőbe jutva asztmát, szívproblémákat, rákot és egyéb betegségeket okoznak.

Az amerikai kutatások azt mutatják, hogy azokon a településeken, ahol a legnagyobb mértékben tisztult a levegő (mint például Buffalo vagy Pittsburgh), akár 10 hónappal is tovább élnek az emberek.

Hasonló - több évtizedre visszanyúló - számítások nem állnak rendelkezésre Európában - mondta Jonathan Ayres professzor, a Birminghami Egyetem szakértője.

Kutatások szerint Nagy-Britanniában a légszennyezettség nyolc hónappal rövidíti meg az élettartamot, ugyanakkor szigorúbb környezetvédelmi szabályozással ez a szám akár a felére is csökkenthető.

Néhány éve az Európai Bizottság felkérésére készült egy átfogó elemzés a légszennyezés környezetre és egészségre gyakorolt hatásairól, a Clean Air For Europe folyamat részeként.

Az elemzés szerint az Európai Unióban közel 300 000 ember hal meg évente a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék okozta szennyezés következtében.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×