eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Naponta csak egy óra nyugalmunk van

Átlagosan csak 63 percet tölthetünk csendben és nyugalomban egy nap - derül ki egy brit vizsgálatból.

A tévé, a rádió, az internet és a telefon annyira az életünk részévé vált, hogy egy ember áltagosan csak valamivel több mint egy órát, egész pontosan 63 percet tud eltölteni csendben és nyugalomban.

Egy brit médiakutató intézet, az M-Lab vizsgálatából kiderült: háromból egy felnőttnek még egy órácskája sincs otthon, amit csendben el tudna tölteni. A megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy 30 perc, vagy annál kevesebb nyugalom jut neki.

A megkérdezettek közel harmada (32 százaléka) válaszolta azt, hogy tévére vagy rádióra ébred, és 71 százalékuk vallotta be: elalvás előtt utoljára a tévét, illetve a rádiót hallgatja, vagy internetezik.

Az M-Labor igazgatója szerint nem az a meglepő, hogy mindössze 1 órányi nyugalmunk van a "médiazajoktól", hanem az, hogy egyáltalán van. "Manapság az emberek egyszerre olvasnak és zenét hallgatnak a vonaton. Néhányunknak a háttérzaj biztonságot és társaságot jelent, míg másoknak egyre nehezebb megőrizniük egy óra nyugalmat, amit magukra vagy családjukra fordíthatnak" - mondta Graham Williams.

A kutatásból az is kiderült, hogy főleg ebédkor és vacsoraidőben töltjük el a fél-fél órás csendet, vagyis akkor van nyugtunk a zajoktól, amikor eszünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×